”Jag fortsätter så länge jag orkar”

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2010-08-10

Lena Mellin fikar med Maud Olofsson (C)

I tre år har hon prioriterat regeringen framför sitt eget parti.

Det har inte betalat sig. Var tredje väljare har övergett Centern.

Men nu vässas profilen. Småföretag och miljö är Maud Olofssons vapen i kampen om väljarna.

Solen skiner och vi dricker kaffe och äter jordgubbar med vispgrädde. Det ska visa sig att Maud Olofssons val inte bara beror på att det smakar gott. Jordgubbarna är, precis som Centerpartiet, en del av Maud Olofssons historia.

Jag måste tyvärr inleda med en ganska dyster fråga. Sedan förra valet har Centern förlorat ungefär var tredje väljare. Varför?

– Vi har varit väldigt regeringstrogna. Min ambition har varit att hålla ihop regeringen.

Alliansen bildades hemma hos mig, jag var med och byggde upp den. Jag har varit angelägen om att det ska fungera. Centerpartiet hade inte heller det bästa ryktet.

På vilket område då?

– Att hålla ihop regeringen, vi hade ögonen på oss i den frågan. Därför blev vi väldigt mycket regering.

Jan Björklund har valt en annan strategi. Han profilerar Folkpartiet i rader av frågor: försvaret, Nato, a-kassan.

– Centerpartiet har haft tunga poster i en svår ekonomisk kris. Det har helt enkelt inte funnits jättemycket plats för mig att jobba med partiprofilering.

– Det är det mina medlemmar säger. Mycket regering och lite mindre Centerparti.

Det betalade sig tydligen inte?

– Nu hoppas jag att det jag gjorde under krisen kan uppskattas. Att väljarna tycker att jag hanterade skattebetalarnas pengar på rätt sätt. Att jag skötte fordonskrisen så att vi klarade företagen och deras underleverantörer utan att gå in med statsstöd.

Blir det mer parti nu då?

– Ja, det blev det redan vid nyår, efter EU-ordförandeskapet.

Under de senaste fyra åren har du varit partiledare, vice statsminister, näringsminister och chef för ett stort departement. Var det för mycket?

– Det har inte varit något annat än arbete, det kan jag säga. I höstas jobbade jag mer än någonsin tidigare.

– Det var EU, Saab, Vattenfall, varsel överallt och alltihop. Men jag är rätt stabil när det blåser.

Ångrar du att du tog på dig så mycket?

– Nej, det jag gör är så himla kul. Jag har hög arbetskapacitet och jag tycker det är fantastiskt att få sitta i regeringen. Jag är den siste att beklaga mig.

– Och jag har en lojal man. Vi har bestämt att det här är det projekt vi jobbar med nu. Vi försöker göra det bästa av det.

Förut var Centerns profil väldigt tydlig. Det var ”Kärnkraft, nej tack” och ”Decentralisera mera”. Men vad är Centern i?dag?

– Det företagsamma och gröna alternativet i alliansen. Vi har alltid varit ett småföretagarparti eftersom det var på landsbygden partiet bildades för 100 år sedan.

– Nu är vi tillbaka där, i entreprenörskapet. Och det är viktigare än någonsin. Det är där framtidens jobb och välfärd skapas.

Åtta procent av väljarna tycker att Centern har bästa miljöpolitiken. 30 procent tycker att Miljöpartiet har det. Din förklaring?

– Att man inte vet skillnaden. Det finns ett miljöparti som är vänster och som väljer vänsterlösningar där man begär att människor ska backa och inte leva ett modernt liv.

– Vi är teknikoptimisterna, klimatsmarta och vill ha ett modernt, miljövänligt samhälle. De synsätten står mot varandra.

Men då har Centerpartiet alltså misslyckats med att övertyga väljarna?

– Det vet du väl inte än?

Nej. Men när Novus opinion mätte såg det ut så.

– Vi har koncentrerat oss på att leverera. Men vi har varit för dåliga på att sälja. Det är vad hela det här året handlar om. Att berätta vad vi har gjort. Och att vi inte är färdiga.

Rätt mycket av det som ni tycker är viktigast tycker väljarna att andra partier är bättre på. Bara sju procent tycker att ni är bäst på företagande, sex på regionalpolitik. Vad säger du?

– Mätningar som den du refererar till speglar också storleken på partierna så man får passa sig för alltför långtgående slutsatser. När man tittar på hur väljarna ser på Centerpartiet är det ändå företagande, miljö och landsbygd som lyfts fram. Och att vi hederliga, att lita på, ”­doers”.

Under Centerns storhetstid var det nej tack till kärnkraft. Nu är det ja tack. Förklara.

– Både då och nu säger vi ja tack till det förnybara. Men det var mycket klatschigare att säga nej till kärnkraft än ja till sol och vind.

För många är motståndet mot kärnkraften ändå starkt förknippat med Centern.

– Vi har inte ändrat oss. Men vi har ingått en kompromiss. Då får man inte igenom allting. 95 procent som står i den är ren Centerpolitik. Men som en del i kompromissen ska kärnkraften vara kvar.

Ditt mål är att var tionde väljare ska rösta på Centern. I väljarbarometrarna ligger ni runt fem, sex procent. Hur stora är chanserna att klara målet?

– Stora. Vi är en stor folkrörelse som är väldigt nöjd med regeringsarbetet. Våra medlemmar har aldrig varit lika nöjda med det vi gjort i regeringsställning som nu.

– Det är en jättebra grund att gå vidare från. Vi har heller aldrig varit så förberedda för en valrörelse som nu. Aldrig.

Du är för pumplagen och högre bensinskatt. Är Centern verkligen ett parti för landsbygden?

– Nedläggningarna av bränslestationer på landsbygden beror på inte på lagen, de beror på oljebolagens rationaliseringar.

– Vi tycker att koldioxidskatten är väldigt effektiv. Men vi tror på skatteväxling. Om du höjer koldioxidskatten måste du sänka inkomst- eller företagsskatterna så att det finns en rimlig chans att vara med på miljötåget. Annars blir miljön ett lyxproblem för höginkomsttagare.

En typisk centerpartist är äldre, lågutbildad och bor utanför storstäderna. Det låter inte som vinnare direkt?

– Den bilden stämmer inte. Den stora väljargrupp vi hade i förra valet var Sacokvinnorna. Det beror på våra frihetliga värderingar. Dessutom ökade vår andel av ungdomsväljarna.

Vem är din bästa kompis i regeringen?

– Jag har bra kontakt med alla. Vi är exempelvis ett gäng kvinnor i regeringen som träffas och har fantastiskt roligt ihop.

När de fyra partiledarna träffas, hur är det då?

– Vi är rätt duktiga på att skämta med varandra och vi är resultatinriktade.

Vem är envisast?

– Allihop. Man blir inte partiledare om man inte är envis.

Nästa år har du varit partiledare i tio år. Hur länge stannar du?

– Så länge jag tycker att är roligt, så länge jag orkar och så länge jag har förtroende ska jag vara partiledare.

Vad vill du göra efter valet?

– Jag tycker det är väldigt roligt att vara näringsminister. Om jag inte får bli statsminister.

Företagens kostnader för regelkrångel skulle minska med 25 procent, lovade du. Men hittills har det blivit drygt sju. Varför?

– Vi behövde mer tid än vi trodde.

Saab, SAS, Vattenfall, arbetslösheten, finanskrisen, det har varit fyra tuffa år. Vilken kris var värst?

– Krisen för fordonsindustrin. Den var utdragen, det var många inblandade och det var så mycket som vi inte rådde över själva. Det var komplicerat och på det sättet slitigt.

Är Maria Wetterstrand (MP) ett större hot mot alliansen än Mona Sahlin (S)?

– Det kan man nog säga. Men Maria Wetterstrands bekymmer är valet av sällskap.

Sverigedemokraterna kan bli vågmästare i nästa riksdag. Tycker du i så fall att det ska bildas en blocköverskridande regering?

– Jag tror inte att det blir så. När det finns två tydliga block är det på allvar och det inser svenska folket.

Hur ofta talar du med Thorbjörn Fälldin?

– Ganska ofta. Han är hemskt intresserad av vad vi håller på med. Och varje samtal slutar med ”men hördu, stå på dig”.

Hur blev du feminist?

– Det var farmor. Hon gav väldigt mycket kunskap om att kvinnor fick ta plats. Men det förstod jag inte förrän jag var vuxen.

– Jag är för frihet och då kan man inte stänga in kvinnor. Jag vill kunna leva samma liv som en man.

Hur viktigt är det för dig?

– Väldigt viktigt. Både för mig själv, jag vill bestämma själv, och för att jag har en dotter som jag hoppas får det lite lättare.

Hur ser din semester ut i år?

– Det undrar jag också. Jag hoppas på en eller ett par veckor. Men jag tror det inte innan jag ser det.

Och så till sist, varför valde du jordgubbar med vispgrädde till kaffet?

– Jag växte upp 60 meter från min farmor som alltså är en stark kvinnlig förebild för mig. Hon odlade jordgubbar. Vi barn fick först rensa på gården och sedan plocka i hennes land.

– Jag är född i början av augusti och varje födelsedag fick jag jordgubbstårta med bär från farmor. Och en bukett av farmors rosa rosor. En sådan buske har jag hemma hos mig nu.

Under sommaren intervjuade Aftonbladets politiska reporter Lena Mellin riksdagens partiledare.

Över en kopp kaffe pratade de skattepolitik, yrkesstolthet och föräldramöten.

Här hittar du alla partiledarintervjuer.

Följ ämnen i artikeln