S, MP och V överens om vinster i välfärden

Publicerad 2014-10-06

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet presenterar i dag en ny överenskommelse om välfärd utan vinstintresse.

FP-ledaren Jan Björklund ryter till direkt:

– Jag är besviken på Stefan Löfven.

I förmiddags höll regeringen och V en gemensam pressträff om den nya uppgörelsen.

Med på träffen var statsminister Stefan Löfven, utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), V-ledaren Jonas Sjöstedt och V:s ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson.

Vänsterpartiets stora valfråga har varit stopp för vinster i välfärden. Sjöstedt har satt en överenskommelse om frågan som krav för att förhandla med regeringen om budget.

"Riskkapitalvinster kommer vara omöjliga"

Precis som Aftonbladet tidigare avslöjat kommer en utredning om begränsning av vinster att tillsättas om vinster i skola, vård och omsorg. Den ska tillsättas i januari.

Bland annat vill man utreda lagen om valfrihetssystem, LOV, och ta bort "tvångs-LOV" inom primärvården. Dessutom ska kommuner ges rätt att överväga "medborgarnas behov, tillgänglighet och ekonomi" vid val av utförare och antalet utförare ska kunna begränsas.

Sjöstedt säger att han är väldigt glad över överenskommelsen.
– Den har ett tydligt mål, tydliga verktyg och tydligt tidsperspektiv. Vi kan diskutera när och hur vi gör det här, men inte att vi gör det här. Vinnarna är barnen, de äldre och svenska folket som i stor majoritet sagt att vi vill ha mångfald i välfärden men ingen vinstjakt. Riskkapitalbolagens vinster kommer inte vara möjliga.

– Ja vi är många som är glada i dag, över att när vi lägger in skattepengar i en skola går det eleverna till del. Det är ett mandat som sträcker sig vidare än mellan oss tre. Det finns en tydlig vilja bland väljarna att man vill ha skillnad, säger Gustav Fridolin.

Max 5 procents avkastning

Ulla Andersson kallar dagen "en väldigt fin dag".

– Nu kommer ingen längre kunna berika sig på mormors sjukvård eller våra barns utbildning, säger hon och förtydligar vilken vinstbegränsning man diskuterat:

– Insatt kapital och låg ränta, ett ensiffrigt belopp i den nedre delen av den ensiffriga skalan, ska inte behöva återinvesteras.

Det skulle alltså betyda ett maximalt uttag från välfärdsbolag på 5 procent av insatt kapital.

Regleringarna kommer gälla förskolor, skolor, vård och omsorg och gälla både nya och befintliga aktörer.

Löfven säger till Aftonbladet:

– Det här handlar om att se till att skattepengarna går till välfärd och inte till vinster, därför vill vi se till att utreda på riktigt att vi inte har i bolag som i första hand styrs av vinstintresset, bland annat vill vi utreda ideella organisationers möjligheter att bedriva välfärdsverksamhet. Det är därför att vi vill behålla mångfalden men få bort vinstjakten.

Klart mars 2016

– Det här är ett komplext område, det måste vara rättssäkerhet och en regering är skyldig att lägga väl beredda förslag och det är därför vi lägger den här samlade utredningen som vi vill presentera i januari 2015 och som ska vara klar i mars 2016.

På frågan hur elever i riskkapitalägda skolor kommer att drabbas säger Löfven att skolägarna kommer att tvingas anpassa sig:

– Förlorarna är de som har vinstjakt som syfte.

– Riskkapitalbolagen kommer att få hicka, säger Ulla Andersson.

Många journalister frågar hur en majoritet för förslaget ska nås i riksdagen.

– Jag är övertygad om att alla vill ha ordning och reda i välfärden, säger Löfven.

Utredning av andra delar av välfärden, som asylboenden, ska komma senare.

Den pågående ägarprövningsutredningen som ska vara klar i november ligger fast.

Ellinor Eriksson, förbundsordförande för Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund, SSU, är nöjd:

– Att S väljer att gå på SSU:s linje, även i frågan om vinst i välfärd, är ytterligare en seger för oss. Bort med den värdelösa LOV:en, skatteplaneringen och dränering av personalresurser. Det är dags för en jämlik välfärd utan vinstjakt, säger hon till Aftonbladet.

Björklund: "Besviken på Löfven"

Folkpartiledaren Jan Björklund är starkt kritisk:

– Jag är besviken på Stefan Löfven, säger han och anser att uppgörelsen är ett brott mot friskoleuppgörelsen.

– Tonen har varit uppskrivad, men de har ändå sagt att de står för uppgörelsen. Men det de säger i dag är tvärtom. Det här är mycket mer långtgående.

Framför allt kritiserar han införandet av kommunal vetorätt mot nya utförare inom välfärden.

– Majoriteten av Sveriges kommuner styrs av de rödgröna och de kommer bara att sitta och säga nej, nej, nej.

Även vinstbegränsningen ser han som spiken i kistan för friskoleföretagen.

– Det kommer i praktiken innebära att intresset kommer att minska och att nya friskolor inte kommer startas.

Enligt Björklund kommer uppgörelsen inte få stöd av något Alliansparti i riksdagen.

– För att få igenom det här måste de söka stöd hos Sverigedemokraterna. Men SD har i dessa frågor lutat åt vänsterhållet, säger han.