Nu kan Quick bli frikänd

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-04

Överåklagare motsätter sig inte ny rättegång

Thomas Quick har kommit ett steg närmare att frias för mordet på turisten Yenon Levi.

Nu anser även en tung åklagare att den dömde seriemördaren ska få en ny rättegång.

– Jag motsätter mig inte att frågan om hans skuld prövas på nytt, säger överåklagare Björn Ericson till Aftonbladet.

Thomas Quick, numera Sture Bergwall, kan få en ny rättegång i fallet Yenon Levi. Den kan leda till att han frias för mord på pojken.

Björn Ericson vid riksenheten för polismål i Malmö har gjort en omfattande granskning. Den har lett till att även han börjat tvivla på att Sture Bergwall verkligen var rätt gärningsman.

Ensidig process

Någon teknisk bevising som band honom till mordet eller ens platsen fanns inte.

Genom att Quick ville bli dömd gjorde hans advokat inga försök att ifrågasätta åklagarens bevismaterial.

På det sättet blev rättsprocessen mot Sveriges värste seriemördare ensidig, anser överåklagaren.

Kritisk granskning

– Resultatet blir att det bara är en sida av saken som läggs fram, säger Björn Ericson. Och det tycker jag är ett bekymmer när jag tittar på innehållet i förhören. För jag tycker att de tolkningar som man gör, de håller inte riktigt alltid.

Han anser att en kritisk granskning hade behövts för att domstolen skulle ha fått en fullständig bild av utredningen att ta ställning till. Men Björn Ericson vill inte gå så långt som att ”tillstyrka” att det blir en ny rättegång, men det är bara en liten gradskillnad jämfört med ”att inte motsätta sig”.

Överåklagarens slutsats innebär i praktiken att det blir väldigt svårt för Svea hovrätt, som ska besluta om Quick ska få en ny rättegång eller inte, att säga nej till en ny prövning.

– Vi får inte glömma att domstolen gör en självständig prövning. Men överåklagarens slutsatser innebär utan tvekan att Quicks chanser att få resning ökat drastiskt, säger Jörn Jacobsson, lagman vid Hässleholms tingsrätt.

Större sannolikhet

Jan Öhman, lagman vid Svea hovrätt:

– Det här är en resningsansökan som kan komma att hamna på mitt bord, så jag vill vara försiktig i mina kommentarer. Men att en åklagare på denna nivå inte motsätter sig en ny rättegång efter en grundlig genomgång av materialet gör sannolikheten att Quick får resning mycket större.