Orbán: Kommissionär ger Ungern möjligheter

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Bilden är tagen den 17 november.
Foto: Petr David Josek/AP/TT
Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Bilden är tagen den 17 november.

NYHETER

Att Ungerns kandidat till EU-kommissionen blivit godkänd är landets största diplomatiska framgång de senaste tio åren, enligt den ungerske premiärministern Viktor Orbán, som ser större möjligheter till inflytande.

Olivér Várhelyi har fått grönt ljus av EU-parlamentet och ska få ansvar för utvidgnings- och grannskapsfrågor i unionen.

Det kommer det vara den viktigaste portföljen inom kommissionen de närmaste fem åren, säger Viktor Orbán i en intervju i ungersk radio. Ungrare kan härmed "öka sitt inflytande i europeisk politik", säger premiärministern.

Várhelyis godkännande satt långt inne, bland annat då många frågade sig hur mycket han skulle komma att arbeta i den ungerska regeringens intressen. Själv har han lovat att verka helt oberoende av Orbán.

Kandidat nummer två

EU-kommissionärer ska arbeta för hela unionen och inte för sina respektive hemländer. Parlamentet sade nej till Ungerns första kandidat med hänvisning till intressekonflikt.

I ett tal förra månaden sade premiärminister Orbán i ett tal att han gärna skulle hjälpa de auktoritärt styrda staterna Turkiet och Azerbajdzjan att närma sig EU om – som han formulerade det – Ungern fick denna kommissionsportfölj. Orbáns regering tvistar sedan tidigare med EU i rättssäkerhets- och migrationsfrågor.

Nu när Olivér Várhelyi fått grönt ljus säger Viktor Orbán att "migrationsvänliga" krafter försökte stoppa nomineringen. Han hävdar vidare att den ungersk-amerikanske miljardären George Soros "personligen försökte nå de högsta kretsarna" för att uppnå detta. Soros är föremål för en konspirationsteori med antisemitiska undertoner som fått starkt fäste i Ungern, inte minst då regeringen tar spjärn mot honom i valkampanjer.

Trotsar partigruppen

Orbáns parti Fidesz stängdes av från sin partigrupp i EU-parlamentet i våras. Den breda mittenhögergruppen Europeiska folkpartiet (EPP) har också anmärkningar på Orbáns högerstyre, när det gäller migration, rättssäkerhet, pressfrihet och dess uppviglande retorik. När partigruppen träffades i Kroatien tidigare denna vecka var Fidesz inte inbjudet.

Viktor Orbán säger att partiet gladeligen är avstängt till dess EPP visar vad det står. Han sätter frågetecken vid om dess nye ordförande – EU:s tidigare rådsordförande Donald Tusk, som tillträdde på torsdagen – kan stoppa ett "glid till vänster".

– Om han kan det så har vi en gemensam framtid. Om inte så får vi bygga en annan politisk gemenskap, säger Ungerns premiärminister.

Rättad: I en tidigare version av texten fick EPP:s nytillträdde ordförande fel namn.

Publicerad:

LÄS VIDARE