Klimatpamparna ställda efter frågan om kollektivtrafik

Publicerad 2023-12-04

Romina Pourmokthari (L)

Vad kostar det att åka kollektivt?

Fråga inte klimatminister Romina Pourmokthari (L) eller Centertoppen Rickard Nordin.

– Det är en bra fråga, säger Pourmokthari i SVT:s Agenda.

Priset för att färdas i kollektivtrafiken har nästan dubblerats jämfört med priset på bensin sedan år 2000, meddelade SVT:s Camilla Kvartoft i sändningen.

Men när hon frågar panelen där Romina Pourmokthari (L). Martin Kinnunen (SD), Kajsa Fredholm (V), och Rickard Nordin (C) ingår vad det kostar uteblir svaret.

Pourmokthari och Kinnunen uppger att de inte längre åker kollektivt i Stockholm där ett månadskort kostar 970 kronor. På frågan vad hon betalade förut säger L-toppen:

– Det är en bra fråga. Jag jobbade på regionen då så jag fick en liten rabatt genom jobbet.

Rickard Nordin (C)

”Någonstans runt 20 spänn för barn”

Inte heller Centerpartiets klimatpolitiska talesperson Rickard Nordin ger ett rakt svar på frågan. I Göteborg, där han bor, kostar månadskortet för en vuxen 815 kronor.

– Jag har ett årskort via riksdagen, men när jag betalar för min son är det någonstans runt 20 spänn eftersom det är en barnbiljett. Det är billigare, säger han.

Kajsa Fredholm visade sig vara den enda som hade ett svar:

– Vi vill att ett månadskort ska kosta 450 kronor. Jag bor i Dalarna, där kostar månadskortet i dag 1 600 kronor. Det här skulle betyda väldigt mycket för många, så fler kan ha det alternativet, säger hon.