Klimatdemonstrationer utanför riksdagen fortsätter: ”Fredlig civil olydnad”

Publicerad 2024-03-14

Greta Thunberg och klimataktivisterna fortsätter att demonstrera utanför riksdagen.

På torsdagens manifestation mötte de en klimatminister på väg till klimatförhör, en tidigare klimatminister som möjliggjorde för ny kärnkraft och två miljöpartister som slåss om makten i miljörörelsens parti.

På torsdagen välkomnades återigen riksdagsledamöter och ministrar som skulle besöka riksdagen av unga klimataktivister.

Där satt Greta Thunberg vid sidan av ingången till riksdagshuset, flankerad av ett trettiotal likasinnade, tillbaka på plats efter att under gårdagen ha blivit bortsläpad av polis.

Även på torsdagen var flera poliser på plats för att vakta manifestationen.

Framför sig hade de unga aktivisterna banderoller som deklarerade att ”en annan värld är möjlig” och politikerna bör ”behandla krisen som en kris”.

– Vi ska inte behöva säga det här till politikerna. De vet vilken situation jorden är i, säger en av aktivisterna.

Great Thunberg var fåordig.

– Vi sitter här i dag och vi satt här i går, säger hon.

”Fredlig civil olydnad”

Det blev i stället Anton Foley som skötte kontakterna med medier på plats.

Han har gjort sig känd som en av personerna bakom projektet Aurora, som stämt den svenska staten för brott mot Europakonventionens garanti för barn och ungas rätt till liv, hälsa och utveckling.

– Vi är här som ett motstånd mot det dödliga, orättvisa system som leder till ekologisk kollaps och lidande.

– Fredlig civil olydnad har alltid varit en del av de samhällsförändringar vi har sett. Det är så vi vann vår demokrati, rösträtt och friheter som vi tar för givna.

Klimatministern stegade förbi aktivisterna

Samtidigt som aktivisterna satt på marken i mars månads snålblåst utanför riksdagshuset, stod klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) framför miljö- och jordbruksutskottet inne i riksdagshuset för att tala om regeringens klimatpolitik.

Hennes politik leder till ökade utsläpp och ministern var kallad till utskottet för att förklara sig om hur regeringens klimathandlingsplan ska leda till motsatsen.

– Diskussionen dominerades av hur vi ska se till att hela landet vill ställa om. Vi pratade mycket om hur transportsektorns omställning ska ske, utan att det belastar hushållen på det sätt som tidigare politik gjorde, säger Romina Pourmokhtari efter mötet.

Oppositionen har varit starkt kritiska till att utsläppen ökar, bland annat på grund av att reduktionsplikten sänkts rejält.

Trots det är det bara Miljöpartiet som vill öka reduktionsplikten igen – något Romina Pourmokhtari är snabb med att påpeka.

– Det är som att debattera mot en halmdocka för ingen vill ha den tidigare modellen men alla vill kritisera mig för att jag inte når den tidigare modellens resultat.

Ministerns väg ut ur riksdagen blir en logistikfråga för Pourmokhtaris Säpo-vakter efter utskottsmötet. Ska hon gå ut genom huvudingången, där aktivisterna sitter, eller genom en bakväg där det är garanterad fri lejd?

Statsrådet önskar att få gå ut genom huvudingången. Med Aftonbladet i hasorna vore alternativet en PR-katastrof.

Något samtal med aktivisterna blir det dock inte. Romina Pourmokhtari stegar ut och sätter fart mot sitt departement några hundra meter bort.

Greta Thunberg demonstrerar utanför riksdagen.

MP-topparna tog tillfället i akt

Stannar gör däremot före detta klimatministern Annika Strandhäll (S).

– Vi ser er, vi följer er, säger Strandhäll när hon möter aktivisterna.

Ingen svarar. Flera ögonpar himlar. Annika Strandhäll var ministern som sa ja till bygget av slutförvar för kärnbränsle. Ett rött skynke för miljörörelsen.

Och på tal om miljörörelsen, även två miljöpartister tog sig tid att stanna till och tala med aktivisterna: Janine Alm Ericson och Annika Hirvonen.

Båda vill, passande nog, ta över som språkrör efter Märta Stenevi.

Anton Foley, mediekontakten, gjorde klart hur aktivisterna ser på Det gröna partiet.

– De är inte en del av miljörörelsen. De är inte vår parlamentariska gren, säger han.

– De vill jättegärna associera sig med oss, men vi är ju här därför att vi inte har några partier som behandlar krisen som en kris. Vi har inga partier som för en politik i linje med vetenskapen och Parisavtalet. Att Miljöpartiet har miljö i namnet innebär inte att vi förespråkar deras politik, för det gör vi verkligen inte.

Annika Hirvonen är självkritisk.

– Vi måste se till att de litar på att vi fattar allvaret i krisen, för det finns de som inte tror det. Är man ung och inte var politisk medveten när vi senast var i opposition, så är det svårt att se skillnaden mellan S och MP, säger hon.

Här kliver SD-mannen rakt över banderollen.

SD-politikern klev på aktivisternas banderoll

Miljöpartisterna med ambitioner om ledarpositioner var inte ensamma om att göra politiska poänger av klimatmanifestationen.

Sverigedemokraternas ordförande i näringsutskottet, Tobias Andersson, valde att framför rullande kameror kliva på tygbanderollen som låg framför Greta Thunbergs fötter innan han steg in i riksdagen.

Partikollegan Rashid Farivar gick ut och satte sig på marken bredvid aktivisterna för att diskutera med dem.

– Det här är helt värdelöst. Folk kommer att hata er, folk kommer att motsätta sig det vi vill göra för klimatet. Hoppas att ni förstår det, säger han.

Manifestationen gick för det mesta lugnt till. Vid ett tillfälle lyfte polisen bort en ung kille som ansågs blockera ingången för mycket. Farligare än så var det inte.

Vid lunchtid var aktivisterna borta.

I morgon kommer de tillbaka.

Rashid Farivar (SD).