Kaos utbröt efter att El Chapos son greps

Publicerad 2023-01-06

Våldsamma protester bröt ut när knarkbossen “El Chapos” son Ovidio Guzmán greps i Mexiko på torsdagen.

Flygplan har beskjutits och bilar har satts i brand.

Kartellen satte också upp flera vägspärrar för att stoppa gripandet.

Ovidio Guzmán, son till den ökände knarkkungen Joaquin “El Chapo” Guzmán, greps i Mexiko på torsdagen.

Gripandet skedde i samband med en dramatisk gryningsräd i den nordvästra staden Culiacán, där säkerhetsstyrkor från armén och nationalgardet deltog.

Ovidio Guzmán när han greps 2019. Då släpptes han efter en kort tid.

Enligt Mexikos försvarsminister Luis Cresencio Sandoval var gripandet ett resultat av en sex månader lång spaningsoperation.

Enligt handlingar från en domstol i Mexiko är det dock oklart om, och hur länge, knarkbossens son kommer sitta frihetsberövad.

Handlingarna visar att Ovidio Guzmán ska släppas och sedan överföras till andra myndigheter i landet.

Våldsamma protester efter gripandet

Ovidio Guzmán, känd som ”Musen”, är en av de utpekade ledarna för den så kallade Sinaloakartellen som tidigare leddes av El Chapo.

Strider mellan kartellmedlemmar och säkerhetsstyrkan bröt snabbt ut efter gripandet på torsdagen. Filmer som spreds i sociala medier visade lastbilar och bilar som sattes i brand samtidigt som ljudet av skottsalvor ekade längs vägarna.

Flera flygplatser tvingades också att stänga ner efter att ett kommersiellt flygplan beskjutits. Av säkerhetsskäl stängde även ett flertal butiker, skolor och sportevenemang.

Enligt delstatens guvernör skadades ett trettiotal personer i oroligheter.

Har gripits och släppts tidigare

Gripandet ledde också till att kartellen satte upp en mängd vägspärrar för att blockera infarterna till Culiacán. Trots det kunde flygvapnet eskortera Ovidio Guzmán till Mexiko City, enligt landets försvarsminister.

Vart han sedan kommer föras är i nuläget oklart.

Flera flygplatser tvingades stänga ner efter att ett kommersiellt flygplan beskjutits.

En liknande situation uppstod 2019, då Ovidio Guzmán också greps. Även då sattes en våldsvåg igång i Culiacán, vilket i slutändan ledde till att president Andrés Manuel López Obrador beordrade militären att släppa honom.

Efterlyst i USA

El Chapo greps 2016 och dömdes 2019 till livstids fängelse i USA.

Ovidio Guzmán är efterlyst av USA för narkotikasmuggling. Frihetsberövandet skedde dagarna innan den amerikanska presidenten Joe Bidens ska besöka Mexiko på söndag.