Erdogandocka i Finland

Uppdaterad 2023-02-07 | Publicerad 2023-02-06

Demonstrationen i Uleåborg.

Demonstranter i Finland protesterar mot fängslandet av PKK:s grundare.

Med sig har de en docka föreställande Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

– Vi anklagar Erdogan för terrorism, folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten, säger initiativtagaren Árpád Kovács till Iltalehti.

Demonstrationen hölls i Uleåborg i Finland under måndagen.

En docka föreställande Turkiets president Recep Tayyip Erdogan skjutsades runt av demonstranterna som krävde att PKK-grundaren Abdullah Öcalan skulle friges efter att ha suttit fängslad sedan 1999.

Initiativtagaren Árpád Kovács hävdar att det är Erdogan som är terroristen, inte Öcalan.

– En riktig terrorist är fri, och inte bara fri, utan fri att ingripa i internationell politik. Han är fri att göra vad han vill, och hela Europa och nästan hela världen gör som han säger, säger Kovács.

PKK-flaggor vajade

Medan Kovács talade lyftes dockan upp i luften med hjälp av käppar. Runt bröstet satt en skylt med ordet ”terrorist”.

– Vi anklagar Erdogan för terrorism, folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten, säger Kovács till Iltalehti.

Den finländska polisen har tidigare nekat demonstranter att använda PKK-flaggor, men i Uleåborg vajade tygstycken från den terrorstämplade organisationen.

”Dags att erkänna diktatorn Erdogan”

Enligt Kovács ska det inte ha varit en provokation att hämta dockan.

– Europa har erkänt vad diktatorn Putin har gjort. Det är dags att också känna igen vad diktatorn Erdogan gör, säger Kovács.

Den omtalade Erdogandockan som hängdes upp vid Stockholms stadshus tidigare i år.

Tidigare i januari hängdes en docka föreställande den turkiske presidenten upp utanför Stockholms stadshus, något som fick Turkiet att rasa och kalla upp den svenska ambassadören.

– Det här är bevis för att svenska myndigheter inte har tagit de nödvändiga stegen mot terrorism, som de har hävdat på sistone, sa Erdogans talesperson Fahrettin Altun.

Följ ämnen i artikeln