Svensk elexport slår rekord – mitt under energikrisen

Publicerad 2023-01-12

Elkunderna drabbas av rekordpriser.

Samtidigt slår den svenska elexporten nytt rekord – visar nya siffror Aftonbladet tagit del av.

– Jag förstår att det kan rimma illa att uppmana folk att spara el och exportera på samma gång, säger Anna Andersson, utredare på Energimyndigheten.

Det gångna året har präglats av skyhöga elpriser – och en intensiv debatt kring hur svenska konsumenter ska kunna räddas i kaoset. Priserna har drivits på av den kraftigt minskade importen av rysk naturgas i Ukrainakrigets spår.

Men även andra faktorer, som problem med reaktorer i kärnkraftländer som Sverige och Frankrike, tidvis låga vattenmagasin runt om i Europa och perioder av lite vind för vindkraften har också påverkat.

– Allt hände samtidigt under 2022. Det var något av en ”perfekt storm” som ledde till, och fortsätter leda till, tidvis väldigt höga elpriser, säger Anna Andersson, utredare på Energimyndigheten.

Tre vindkraftverk snurrar bakom högspänningsledningarna i den bleka novembersolen i elprisområde fyra (SE4) utanför Färlöv i Skåne.

Men samtidigt som svenskar överväger att hyra ut sina hus för att klara elkostnaderna och oljekraftverket i Karlshamn vid upprepade tillfällen tvingats starta finns det en verksamhet som blomstrar i krisen – den svenska elexporten.

De senaste åren har den svenska nettoexporten av el legat runt 25–26 terrawattimmar (TWh).

Kraftig ökning

Enligt preliminär, ännu inte publicerad statistik från Svenska Kraftnät som Aftonbladet har tagit del av blev nettoexperten av el under 2022 ännu större – runt 33,2 terrawattimmar.

– Det är rekord, säger Anna Andersson.

Den höga elexporten drar in miljarder till såväl elbolagen som staten.

”Får inte begränsas”

Precis som tidigare år går en stor del av elen till Finland, där en ny kärnkraftsreaktor försenats.

– Jag förstår att det kan rimma illa att uppmana folk att spara el och exportera på samma gång, säger Anna Andersson. Men vi har gemensamma regelverk, och den här handeln får inte begränsas annat än av driftsäkerhetsskäl. Problemet är heller inte nödvändigtvis och hela tiden att det är ont om el utan att elen som finns är dyr och att det finns risk att det inte går att importera under timmar Sverige behöver det.

Svensk el säljs även direkt till utlandet. Till exempel köper Googles finska datacenter grön el från svenska vindkraftparker på långtidskontrakt, något som väckt kritik.

Amazons lager i Kjula utanför Eskilstuna. Hallen är fylld med serverdatorer och drar lika mycket ström som en medelstor svensk stad.

Spås krympa

Anna Andersson på Energimyndigheten menar samtidigt att elexporten också kan ses som en solidaritetshandling till länder som drabbats särskilt hårt när den ryska naturgasen strypts.

– Tanken är att skapa effektiva system mellan länderna där man hjälper varandra att klara toppar i förbrukningen. Det fungerar normalt sett bra om man inte har jättehöga gaspriser, begränsad elproduktion i flera länder och ett pågående krig i vårt närområde, säger Anna Andersson.

Enligt nyhetsbyrån Reuters seglade Sverige redan under första halvåret 2022 upp i topp som största elexportör i Europa. Huruvida förstaplatsen består är oklart. En analys från Svenska Kraftnät förutspår att den svenska elexporten krymper under kommande år.