KTH kan förlora 100 miljoner

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-24

Nytt regeringsförslag katastrof för högskolorna

Regeringsbeslutet att införa avgifter för studenter från länder utanför EU oroar svenska universitet och högskolor.

Flera skolor räknar med att förslaget kommer leda till mångmiljonförluster.

En av de lärosäten som drabbas hårt är internationellt högt ansedda KTH i Stockholm.

Regeringsbeslutet att införa avgifter för studenter utanför EU som vill studera på svenska universitet väcker stor oro på landets lärosäten.

Anledningen till beslutet om avgifter är, att finansieringen för den svenska högskolan undermineras när svenska studenter får betala studieavgifter utomlands medan utländska studenter inte behöver betala för att studera på svenska universitet och högskolor. Det menar i alla fall regeringen.

Stark kritik

Men ute på skolorna är man kritisk till beslutet. På Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, en av Sveriges mest ansedda högskolor, menar man att besölutet kan leda till mångmiljonförluster för skolan.

Enligt KTH.se kan skolan gå miste om nära 100 miljoner kronor i intäkter när de nya reglerna införs.

– Vi räknar med att förlora 80 till 90 procent av dagens 1 800 utomeuropeiska studenter. På de skolor som har många utländska studenter kan förslaget slå hårt, säger Eva Malmström Jonsson som är prorektor på KTH till Ny Teknik.

Även fler skolor är starkt kritiska till beslutet och befarar stora förluster. Men trots protestbrev och debatter väntas avgifterna införas från juli i år.