Terroråtalet ändras

Publicerad 2011-11-03

En av åtalspunkterna mot de svenska journalisterna i Etiopien läggs ner

ADDIS ABEBA. Den tyngsta åtalspunkten mot Martin Schibbye och Johan Persson i Etiopen har lagts ner.

De är inte längre misstänkta för att ha varit med i en terrorgrupp.

– Svenskarna såg glada och lättade ut när de fick de beskedet, säger Solomon Fisseha, Aftonbladets medarbetare på plats.

Den första delen av rättegången mot de svenska frilansjournalisterna Martin Schibbye, 31, och Johan Persson, 29, avslutades i förmiddags i Lideta-domstolen i Addis Abeba i Etiopien.

Åklagaren har velat få svenskarna fällda på tre punkter:

• Olaglig inresa.

• Understödjande av terrorgrupp.

• Deltagande i terrorverksamhet.

Men domaren Semshju Sirgga beslöt i dag att bevisningen för den sista - och allvarligaste - åtalspunkten inte höll. Därför har den åtalspunkten nu överraskande slopats.

Domaren irriterad

Det har tidigare spekulerats i att de riskerar upp till 40 års fängelse.  Det är fortfarande oklart vad det innebär för strafflängden att den tyngsta åtalspunkten nu slopats.

Svenskarna kom 40 minuter sent till rättegången. Enligt den polis som ansvarar för transporten gick bilen sönder på vägen från Kality-fängelset.

– Domaren var väldigt irriterad över fördröjningen och undrade vad som hade hänt, säger Solomon Fisseha.

Svenskarna greps efter en eldstrid sydöstra Etiopien den 1 juli då de tagit sig över gränsen från Somalia. De greps tillsammans med medlemmar ur ONLF-gerillan, som nyligen terrorstämplats av den etiopiska regimen.

Ingen ny bevisning

Tidigare under veckan har två poliser ur den specialstyrka som verkar regionen berättat om hur de följde svenskarna och rebellerna genom öknen. 

Dessutom har åklagaren visat filmer där svenskarna synts med vapen i hand.

I dag presenterades ingen ny bevisning.

Svenskarna ha genom sina advokater begärt tid att få gå igenom bevisningen mot dem, vilket de nu fått genom att rättegången tagit en paus till den 7 december.

De två somalier som stått medåtalade dömdes redan i dag för terrorbrott. Deras fängelsestraff kommer att avgöras inom kort.

Flera utländska fick i dag sina mobiltelefoner beslagtagna i rättssalen. Detta sedan de försökt ta bilder och spela in ljud från förhandlingarna, i strid mot domstolens regler.

Solomon Fisseha

Så twittras det om de fängslade svenskarna