Läckta dokument: Rysslands plan för att ta över Belarus

Johanna Sundbeck

Publicerad 2023-02-21

Läckta dokument visar hur Ryssland steg för steg planerar att ta över Belarus, rapporterar Expressen i ett avslöjande.

2030 ska belarusiska medborgare ha omvandlats till ryska.

– I grund och botten är det här ett dokument som handlar om hur Belarus ska integreras med Ryssland, säger Rysslandskännaren Martin Kragh till tidningen.

Dokumenten ”Strategiska mål för ryska federationen i den belarusiska riktningen”, har tagits fram i den ryska presidentadministrationen och beskriver hur total kontroll över Belarus ska ha uppnåtts i tre olika steg fram till 2030, rapporterar Expressen och flera andra europeiska medier.

Förtryck av landets språk

Belarusiska medborgare ska omvandlas till ryska. Bland annat genom kontroll över belarusiska medier, förtryck av landets kultur och språk. Men även genom skapande av proryska grupper i den politiska och militära eliten, skriver tidningen.

Målet är att skära av det västerländska inflytandet och skapa ett gemensamt motstånd mot Nato.

Ska bli beroende av Ryssland

Liknande planer ska även ha upprättats för Estland, Lettland, Litauen, Moldavien och Ukraina.

Martin Kragh, chef för Östereuropastudier vid Utrikespolitiska institutet, säger att dokumenten handlar om hur Belarus successivt ska bli alltmer beroende av Ryssland militärt, ekonomiskt, politiskt och medialt.

– Det handlar inte om en unionsstat där två länder går in på lika villkor, säger han.

Granskningen av dokumentet har skett i ett internationellt samarbete med undersökande journalister, skriver Expressen. Bland annat Tyska Süddeutsche Zeitung, NDR och WDR.

Belarus president Alexander Lukasjenko.

Följ ämnen i artikeln