Vattenfall: Misstag orsakade haveriet på Ringhals

Uppdaterad 2022-09-20 | Publicerad 2022-09-19

Ett misstag med felinställda reglage ligger bakom haveriet i Ringhals 4.

Det meddelar Vattenfall som driver kärnkraftverket.

– Man gick ett steg för långt, säger presschefen Anna Collin.

Elproduktionen i Ringhals 4 står still efter haveriet den 29 augusti. Vattenfall har utrett händelsen och meddelar att ett ”oavsiktligt misstag” orsakat skadorna på anläggningen.

Händelsen inträffade i samband med ett test i slutfasen av ett planerat underhåll och bränslebyte i reaktorn. I tryckhållaren, en av reaktorsystemets delar, slogs värmarna på. Men i tryckhållaren fanns inget vatten. Temperaturen rusade och komponenter smälte i hettan.

Kontrollrummet fick larm om ett jordfel och stängde av värmarna.

Anna Collin, presschef vid Ringhals, säger att fysiska reglage som hanteras av driftoperatörer hade ställts in fel. Detta på grund av en felaktig instruktion.

Är systemet så skört att den mänskliga faktorn kan orsaka sådan skada?

– Det är inte bara en knapp man tryckt på som gjort att det gått fel. Fler orsaker ligger bakom. Man hade ett lugnt arbetspass och ville förbereda och hjälpa skiftet som kom efter och gick då händelserna i förväg kan man säga. Man gick ett steg för långt, säger Collin.

Kan du konkretisera vad det betyder?

– Nej, jag kan inte det tyvärr. Man följer en instruktion och checklista och man ville helt enkelt förbereda inför det här testet. Men det man gjorde var att man slog på värmen utan att tanken var vattenfylld.

Enligt Vattenfall finns inga misstankar om uppsåt eller sabotage. Ingen person har kommit till skada.

– Det handlar om ett oavsiktligt misstag: de direkt inblandade tas omhand och det poängteras särskilt att det inte riktas några misstankar om uppsåt, sabotage eller liknande mot någon, säger Björn Linde, vd för Ringhals

Ringhals.

”Inte önskvärt”

Olyckan är ett hårt slag mot elsystemet i södra Sverige.

– Vi är fullt medvetna om läget på elmarknaden och vår viktiga roll som stor elproducent. Och det är självklart inte önskvärt att vi nu tvingats meddela att stoppet blir längre än väntat, säger Björn Linde.

Händelsen har inte påverkat Ringhals 3 där elproduktionen fortgår utan störningar. För att få igång Ringhals 4 igen krävs först en omfattande städning av tryckhållaren. När det är färdigt ska nya specialtillverkade värmare installeras.

Vattenfall räknar med att reparationerna ska vara klara den 31 januari.

Vad gör ni för att det här inte ska kunna hända igen?

– Det är redan åtgärdat på så sätt att alla instruktioner som omfattar driftläggningen har uppdaterats och förtydligats. Vi har också tittat på arbetsmetoderna och rollfördelningen för att verkligen täcka upp för att det aldrig ska ske igen. Erfarenheterna delar vi med kärnkraftverk i hela världen, säger presschefen Anna Collin.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln