Valdes bort av Wagnergruppen – värvas av ryska armén

Publicerad 2023-06-20

Inte ens Wagnergruppen värvade våldtäktsdömda fångar som soldater.

Men det gör ryska armén.

– Vi erbjöds att betala vår skuld till fosterlandet och försvara det vid fronten, säger våldtäktsdömde Pavel Aljochin, 38.

I september 2022 blev det känt att Wagnergruppen värvade soldater i ryska fängelser till kriget i Ukraina, men i mars 2023 upphörde privatarmén med det. I stället tog ryska försvarsministeriet över verksamheten.

Nyligen vallades rysk statsmedia runt vid fronten i Ukraina. Efteråt spreds en solig bild av fångar som blivit skötsamma soldater i ryska tidningar och tv-program.

– Killarna är disciplinerade. De är mycket mer motiverade än vanliga mobiliserade, och organiserar sig själva. Jag anser att det här är en av de bästa grupperna i vårt kompani, sade vice kompanichef Oleg Pantjurin till tidningen Argumenty i Fakty.

Vad läsarna och tittarna inte fick reda på var att fängelsesoldaterna i reportagen dömts för både mord och våldtäkt. Men det kunde snart den exilryska tidningen Verstka avslöja.

– De som är kontraktsanställda i armén gör sitt jobb bara för att tjäna pengar. Vi däremot vill återvända hem och sona vårt förgångna, sade en man som kallade sig Tambov till ryska statsmedia.

Ryske soldaten ”Tambov”, alias Pavel Aljochin, 38,dömdes i december 2022 till 26 års fängelse för mord. Tidigare har han dömts för våldtäkt.

Dömdes för mord

Tidningen Verstka lyckades ta reda på hans riktiga namn, Pavel Aljochin, och hitta hans sex fängelsedomar.

Den 23 januari 2022 plockade han upp en 91-årig kvinna i sin taxi, körde hem henne och bar in hennes saker. Sedan slog han henne i huvudet med en flaska, ströp henne och åkte därifrån med över en miljon rubler – omkring 130 000 kronor — som han spelade bort.

När han i december 2022 dömdes för mord till 26 års fängelse under sträng regim skrev en av Tambovnews läsare, Natalja Sinitsyna, följade kommentar:

– Det där avskummet kommer aldrig ut därifrån.

Men det gjorde han bara några månader senare. 2009 dömdes han dessutom till 11 år och 10 månaders fängelse för flera allvarliga brott, bland annat för våldtäkt under knivhot av en 36-årig kvinna.

Verstka lyckades också identifiera en annan fångsoldat, som var med i ett tv-inslag i programmet Solovjov Live: 28-årige Oleg Batisjtjev. Han dömdes också för mord 2022, men bara till tio års fängelse, sedan han berusad hade slagit ihjäl en 37-årig man.

Precis som när Wagnergruppen rekryterade fångar blir de nya fängelsesoldaterna benådade och frisläppta efter ett halvårs tjänst vid fronten. Men medan Wagnergruppen uttryckligen förbjuder våldtäktsmän – ”de som är dömda för sexualbrott kommer inte på fråga för tjänstgöring” står det på en av privatarméns sajter – så har ryska armén inga sådana betänkligheter.

I november 2022 undertecknade den ryske presidenten Vladimir Putin ett dekret som gör det möjligt att mobilisera medborgare som begått allvarliga brott. Undantag görs bara för våldtäkt av minderåriga, terrorism, spionage och förräderi.

Inte heller Wagnergruppen väjde för att rekrytera fängslade mördare, till exempel Roman Lazaruk som dömdes för mord på lillasystern och mamman 2014, blev Wagnersoldat förra året och nyligen begravdes som krigshjälte.

Ryske soldaten Oleg Batisjtjev, 28, dömdes i september 2022 till tio års fängelse för mord.