Här skjuter gärnings­mannen barn och kvinna i Eskilstuna

Polisen: ”Stor risk för att tredje man träffas”

Publicerad 2022-11-08

På en svart elscooter åker gärnings­mannen fram och avlossar skotten som träffar en femårig pojke och en kvinna i Årby i Eskilstuna.

Nu släpper polisen en film på händelse­förloppet och vädjar till allmänheten om tips.

– Vår starkaste teori är att det här är en våldsyttring som sker inom ramen för den konflikt som är mellan Årby och Skiftinge, säger Christoffer Bohman, chef för polisens utredningssektion i region Sörmland.

26 augusti.

En femårig pojke och en kvinna befinner sig på en lekplats belägen mellan höghusen i stadsdelen Årby i Eskilstuna. Ytterligare två familjer är på plats med sina barn den dagen.

Men platsen där barn ska få vara barn och leka förvandlas till ett inferno.

Kvinnan och barnet befann sig på en lekplats när de träffades av skotten.

Plötsligt avlossas ett tiotal skott och en kvinna och en femårig pojke som befinner sig på lekplatsen träffas av skotten. Kvinnan av ett skott i höften och pojken av en rikoschett. Enligt polisens teori var varken kvinnan eller pojken de egentliga måltavlorna.

Hela händelseförloppet på lekplatsen den dagen fångas på en övervakningsfilm som polisen nu har släppt.

Skytten var inte ensam

Allting går mycket snabbt. Skytten, som är svartklädd och maskerad, kommer åkandes på en svart elscooter – sedan avlossas skotten. Filmen visar hur skytten sedan åker samma väg tillbaka och försvinner från platsen.

Just den elscooter har tagits i beslag och ska nu analyseras hos Nationellt forensiskt centrum.

– Det är den som vi misstänker användes vid den här skjutningen där gärningsmannen kom på den här elkicken. Vi är väldigt intresserade av vem som har haft den här väldigt ovanliga elkicken med märket Vässla. Vi tror att det är rätt elkick, säger Christoffer Bohman, chef för polisens utredningssektion i Sörmland.

Polisen beskriver elscooter som mycket ovanlig och vill veta vem som har åkt på den.

Men skytten ska inte ha varit ensam den där sommarkvällen enligt polisen.

– Vi har kunnat klarlägga att den här elkicken kommer till Årby med en annan elkick. De är alltså två personer och den här fortsätter fram och genomför skjutningen medan den andra stannar i tunneln vid Årbyskolan. Vi är också väldigt intresserade av iakttagelser kring den andra elkicken.

Teori: Det är en hämnd

Om motivet till skjutningen säger Christoffer Bohman så här:

– Vår starkaste teori är att det här är en hämnd, en våldsyttring som sker inom ramen för den konflikt som är mellan Årby och Skiftinge. Det här är kriminella unga män som i något form är i konflikt med varandra och i den här kontexten så hittar vi den här skjutningen, det är grundteorin.

Christoffer Bohman berättar att skjutningen sticker ut och beskriver den som ospecificerad.

– Vi kan se i andra skjutningar hur man går fram och siktar mot en enskild individ men här skjuter man mot en grupp, säger Christoffer Bohman.

Polisen utesluter inte att det kan vara fler inblandade.

– Det bygger vi på hur de här skjutningarna sker. Det är ingenting som faktiskt tyder på det, vi har inga konkreta omständigheter som tyder på fler involverade än de här två men vi vet oftast att det ligger anstiftare bakom och det är vi klart intresserade av också, säger Christoffer Bohman.

Polisen är intresserad av flera iakttagelser under den aktuella kvällen den 26 augusti, därför går de nu ut med film och bilder.

– I utredningen behöver vi komma närmare vem gärningsmannen är och vi jobbar på flera spår. Vi har olika teorier och för att stärka de här teorierna behöver vi nu hjälp av allmänheten.

Polisen på plats efter skottlossningen.

Följ ämnen i artikeln