Påven bjöd hemlösa på lunch i Vatikanen

Publicerad 2022-11-13

I dag är det de fattigas världsdag, enligt påven Franciskus.

För att uppmärksamma dagen bjöd han hem 1300 fattiga och hemlösa på lunch i Vatikanen.

Under söndagen arrangerade påven Franciskus en lunch för fattiga och hemlösa. Lunchen sammanfaller med vad den romersk-katolska kyrkan kallar för "de fattigas världsdag”. Lunchen serverades av volontärer i Vatikanens audienssal, och 1300 personer dök upp, rapporterar Reuters.

Dagen inrättades av Franciskus 2016 för att uppmärksamma fattigdom i världen – särskilt i rika länder.

Höll predikan om fattigdom

Tidigare under dagen höll påven en predikan i Peterskyrkan. Då uppmanat han lyckligt lottade att hålla armarna öppna för de sköraste i samhället.

"Om vårt hjärta är döda och likgiltiga, kan vi inte höra deras svaga smärtskrik, vi kan inte gråta med dem och för dem, vi kan inte se hur mycket ensamhet och ångest som också ligger gömd i de bortglömda hörnen av våra städer”, sa han då.

Hintar om pension

Under lunchen ska 85-åriga Franciskus ha använt rullstol och käpp på grund av knäproblem.

Redan i somras berättade påven om sin dalande fysiska hälsa. Han hintade även om att han inom sin tid ska pensionera sig.

– Det har varit intensivt. Jag tror inte att jag kan fortsätta resa i samma takt som jag brukar, vid min ålder och med mina knäproblem, sa Franciskus då enligt BBC.

Prinsessan Leonore fick en faderlig puss

Senast en påve kom till Sverige var 2016. Då deltog Franciskus i Lutherska världsförbundets möte i Lund.

Året innan det kom Sverige till påven i form av prinsessan Leonore, tillsammans med prinsessans mamma, prinsessan Madeleine, och mormor drottning Silvia.

Medlemmarna ur kungafamiljen var på besök i Rom för att drottningen skulle delta i ett seminarium om trafficking, och klämde då in ett möte med påven i Vatikanen.

Under besöket kysste påven prinsessan Leonore på huvudet – kanske hennes mest faderliga puss hittills.

Drottning Silvia och prinsessan Leonore träffade påven Franciskus i Vatikanen 2015.