Berättar om sitt livsöde: Därför bor Erling, 75, i sin bil

”Kanske stryker jag med”

Uppdaterad 2022-11-21 | Publicerad 2022-11-19

Erling Persson står sedan tre veckor med sin bil vid E45 vid Gunnarsbytorp.

Bilen har han bott i sedan fem år tillbaka.

– Att få en bostad är min högsta önskan, säger han till Aftonbladet.

Erling Persson har uppmärksammats i flera medier för att han står parkerad med bilen som har körförbud på E45. Hela sitt liv har Erling Persson, 75, arbetat. Han började med att hjälpa till med att mjölka korna hemma på gården när han var sju år.

Som vuxen drev han ett åkeri som gått i släkten och under en tid arbetade han med bland annat timmertransporter i Norge.

– Jag bodde uppe i Hoting. I ett antal år hade jag familj, fru och två barn. Nu är jag ensamstående sedan många år och inget fruntimmer vill ha mig nu när jag är ful och fattig.

Den äldre sonen har han kontakt med ibland, men inte den yngre. Två barnbarn har Erling och dem längtar han efter, berättar han.

Dispyt över en traktor

Erling Persson är hemlös. Det har han varit i fem år och upprinnelsen var en dispyt med en annan hyresgäst, berättar Erling.

– Grannen skällde på mig för en veterantraktor jag hade parkerad där. Jag fick inte vara i fred.

Enligt Erling hade han tillstånd för sin traktorparkering, men situationen eskalerade. Erling blev inte vräkt, han valde att flytta.

– Jag sa upp lägenheten och flyttade för jag stod inte ut, understryker han.

Det Erling inte förstod var hur svårt det skulle bli att hitta en ny bostad. Han har sökt med ljus och lykta efter ett nytt hem – utan resultat. Därför bor han i sin bil.

– De vill inte ha med mig att göra. Jag har arbetat frenetiskt med att försöka hitta en ny bostad. Men jag möts överallt med kalla handen.

”Kanske stryker jag med”

Han är besviken på myndigheter och politiker, som han menar inte gör sitt jobb.

– Det skulle vara stor skillnad om politikerna tänkte och såg problemen – men det gör de inte. De är lyhörda när det är valår men när valet är över, har de fyra år ledigt.

Erling är arg och känner sig övergiven.

– Det verkar vara en nackdel att ha arbetat och skött sig hela livet, de hjälper bara knarkhandlare. Jag får ingen hjälp från samhällets sida.

Aftonbladet har tidigare skrivit om hur Erling blev stoppad av polisen, hur hans däck förstördes av spikmattan och att han vägrat lämna sin bil. Dieseln i tanken är slut. Situationen för Erling är akut.

– Den kan inte vänta. Jag kanske blir tvungen att gå i fem mil för att skaffa diesel. Jag får väl köpa en skottkärra för att få med den till bilen.

Hur har du det nu?

– Det är en besvärlig situation men jag är ju frisk. Men kanske får en hoppas att det blir så kallt så bilen inte startar. Då kanske jag får en lunginflammation och stryker med.

”Gör normalt ingenting”

Erling är sedan många år skriven i Grums kommun och det är där han har sin postbox.

– Vi har ingen kännedom om några hemlösa personer i Grums kommun, kommenterar Anna Svedlund, kommunikationsansvarig i Grums kommun.

För tillfället är Erling stående med sin bil i Kils kommun.

– Vistas en person i en kommun kan man söka stöd akut i vistelsekommunen. En person kan självklart även söka stöd i den kommun man är folkbokförd i. Då görs en utredning för att bedöma behov av eventuell insats, kommenterar Anna Svedlund.

Jan-Olov Ragnarsson, kommundirektör i Kils kommun, uppger för Aftonbladet att kommunen inte kommer agera uppsökande.

– Vad vi förstått har personen parkerat sitt fordon på en av Trafikverkets vägfickor i Kils kommun. Som kommun gör vi normalt ingenting så länge inte personen hör av sig till oss och begär hjälp. Då får vi ta ställning till om det faller inom de lagar där vi ska agera.

”De vill inte be om hjälp”

Jeanette Höglund, grundare till den ideella föreningen Vid din sida, blir inte förvånad över Erlings situation.

– Jag hör ofta om människor som bor i tunnelbanan, på bussen eller i bilen.

Hon konstaterar att Erling är i behov av akut hjälp med att komma därifrån och sen framåt med att ha någonstans att bo. Jeanette menar att han som många andra äldre utsatta, biter ihop.

– De är stolta och vill inte be om hjälp, så de bor i sin bil eller tillbringar nätterna på bussen.

Jeanette Höglund, grundare av ”Vid din sida” vill att regeringen ser över de äldres situation nu.

Önskar sig en julklapp

Just pensionärer är en utsatt grupp i samhället, och problemet växer, enligt Jeanette Höglund. Hon pekar på det orimliga i att vi i vårt välfärdsland inte anser oss ha råd att ta hand om våra äldre.

– Så här kan vi inte ha det. En del gamla har inte ens råd att köpa en liter mjölk i dag. De måste prioritera sin hyra och pengarna som är kvar på kontot räcker inte till mat.

Hon berättar om äldre personer som gråter av tacksamhet när de får en kasse mat. Nu önskar Jeanette sig en julklapp till våra äldre från den nya regeringen

– Jag vill att de ser över de äldres situation nu när det är så hög inflation och sänker elkostnaden för dem. Våra pensionärer får inte frysa i vinter.

Hon sänder en uppmaning till alla ute i landet att stanna upp och se sig omkring.

– Om inte kommunen gör något, måste vi medmänniskor agera, säger hon.

Följ ämnen i artikeln