Rektorn på flickans skola: Det som hänt vår elev är fruktansvärt

Publicerad 2022-07-12

SKELLEFTEÅ. På måndagen samlades Morö Backe skolas personal för att ta emot oroliga elever och vårdnadshavare.

Trots att barnen har sommarlov brukar multiplanen på skolgården alltid vara full av barn. Nu gapar den tom.

– Det kommer nog ta ett tag innan otryggheten lägger sig barnen hittar tillbaka hit igen, säger församlingspedagogen Linda Lundmark.

Förra veckan hittades en flicka svårt skadad i en skogsdunge på Morö Backe i Skellefteå. Ett stenkast bort ligger Morö Backe skola, som nu bekräftat att flickan gick i grundskolan där.

På måndagen höll skolan öppet för elever och vårdnadshavare som ville prata och få stöd.

Henrik Bolin, avdelningschef för grundskolan i Skellefteå, möter Aftonbladet på skolan.

– Det är fruktansvärt och vi känner verkligen med vänner och anhöriga till flickan.

Han berättar att det har kommit ett par elever med sina föräldrar under dagen som velat prata.

– Vi har skickat ut ett brev till vårdnadshavare med information om den otäcka händelsen. Men det är sommarlov nu och det gör det alltid svårare att nå ut till alla elever.

Pojken, gick han också på samma skola?

– Nej, han går inte här. Men han är under mitt ansvar också eftersom han går i grundskolan i Skellefteå.

Henrik Bolin, avdelningschef för grundskolan i Skellefteå.

Morö Backe skolan är relativt nyrenoverad och kommunen har satsat stort på att göra de väldiga utomhusytorna till olika roliga lekplatser för barnen.

Inne i skolans entré står rektorn, Lotta Dahlqvist tillsammans med annan skolpersonal. På en vagn står, kaffe, saft och kakor framdukade till de som kommer för att prata.

– Det som hänt vår elev är så fruktansvärt. Vi har alla egentligen semester men det känns viktigt att vara här. Semestern får vi skjuta på, säger rektorn Lotta Dahlqvist.

Lotta Dahlqvist, rektor på Morö backe skola.

Även personal från Svenska Kyrkan är på plats. Mia Wilhelmsson, diakonistassistent, berättar att de hade kyrkan öppet hela helgen och att folk strömmade dit.

– Det var mellan 30–40 personer i kyrkan hela tiden. Det kom många barn med sina föräldrar som ville tända ljus, prata och förstå, säger hon.

Trots att barnen har sommarlov brukar multiplanen på skolgården alltid vara full av barn. Nu gapar den tom, något som Linda Lundmark, församlingspedagog, reagerar på.

– Även om polisen har en misstänkt, tror jag inte att föräldrarna vågar släppa ut sina barn lika fritt. Jag tror också att barnen blivit påverkade och hellre leker hos sina kompisar än här ute själva, säger hon.

Mia Wilhelmsson och Linda Lundmark från Svenska Kyrkan.

De båda säger att de tror att det kommer ta ett tag innan otryggheten lägger sig och barnen börjar dyka upp på skolgården igen.

Vad krävs tror du?

– Oj, det är en svår fråga, kan någonting återgå till det normala efter något sådant här? Alla blir påverkade och det sätter spår. Men på något sätt, kommer det komma ett nytt normalt som man får förhålla sig till, säger Linda Lundmark.

Flickan som skadades går på Morö backe skola.