Så ska Nato lösa sprickan mellan Turkiet och Sverige – tar fram dokument

Uppdaterad 2024-03-17 | Publicerad 2022-06-28

MADRID. Ett krav på Sverige är fortfarande olöst inför mötet mellan Magdalena Andersson och Recep Tayyip Erdoğan.

Planen är att generalsekreterare Jens Stoltenberg ska ta fram en skrivelse som godkänns av dem båda, samt av Finland.

En källa med insyn uppger dock att det ser mörkt ut att få till en lösning under dagen.

Mötet mellan statsminister Magdalena Andersson, Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och Finlands president Sauli Niinistö inleddes strax efter klockan 16 på tisdagen.

Mötet hålls i kongresscentret IFEMA i norra delen av Madrid och omgärdas av ett gigantiskt säkerhetsarrangemang. Regeringschefer från merparten av Natoländerna väntas delta, bland andra USA:s president Joe Biden och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Poliser står i varje gatuhörn längs kongressen, parker och grönområden har genomsökts eller spärrats av.

För Magdalena Andersson handlar allt om att lösa problemen med Turkiet. Enligt en regeringskälla är det största hindret just nu klassificeringen av terrorister. Turkiet vill att ett stort antal kurdiska organisationer klassas som terrororganisationer – något som Sverige motsäger sig och vilket även övriga Natoländer gör.

Vapenrestriktioner och utlämningar

En källa med insyn beskriver att regeringen i samtal med Turkiet gjort klart att det i Sverige är handlingar som räknas, inte om du är medlem i en organisation eller ej. Samtidigt har det förts fram att Sverige är på gång att ändra terrorlagstiftningen så att det i framtiden blir olagligt att vara med i en terrorstämplad organisation. Ändringen väntas träda i kraft nästa år om den godkänns av riksdagen i höst.

Två ytterligare problem är Sveriges vapenrestriktioner till Turkiet samt utlämnande av personer som landet klassar som terrorister och som befinner sig i Sverige. De bedöms inte vara lika svårhanterliga som terrorklassificeringen. Vad det gäller vapenrestriktioner har regeringen i samtal med Turkiet framfört att om Sverige blir medlem i Nato så kommer det att bli enklare för ett annat Natoland att handla vapen av Sverige, men att en individuell prövning görs av ansvarig myndighet.

Frågan om utlämningar hanteras också av ansvarig myndighet, som är Säpo, men regeringen har i samtalen gjort klart att Sverige är redo att stärka underrättelsesamarbetet med Turkiet.

Magdalena Andersson deltar på Natomiddagar

Sedan 2016 har Turkiet inkommit med runt 20 krav om att utlämna personer. Ett par med anknytning till PKK har utvisats, men Sveriges hållning är att det inte är olagligt att vara med i andra organisationer som Turkiet klassar som terrorister, bland andra Gulen-rörelsen. 

President Erdogan har inför dagens möte sagt att han kommer att presentera dokumentation att Sveriges och Finland inte tar tillräckligt avstånd från terrororganisationer. Sverige har enligt en regeringskälla inte sett vad det är för dokumentation, det är inget som har presenterats på några av de tidigare mötena som har hållits. 

Magdalena Andersson kommer under vistelsen i Madrid att delta på två Natomiddagar med regeringschefer från de övriga medlemsländerna, samt träffa företrädare för länder som visat särkskilt stöd för svenska processen, bland andra Boris Johnson och Kanadas premiärminister Justin Trudeau.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan.