Källor: Så har regeringen försökt övertyga Turkiet i Natofrågan

Publicerad 2022-06-28

MADRID/STOCKHOLM. Sveriges påstådda koppling till PKK och andra kurdiska organisationer har varit kärnan i Turkiets Natoblockad.

Källor med insyn uppger för Aftonbladet att regeringen under de pågående Nato-förhandlingarna arbetat metodiskt med att avfärda kopplingarna.

Det handlar bland annat om att tillbakavisa felaktiga uppgifter om svensktillverkade vapen i norra Syrien samt betona att syftet med vissa kurdiska kontakter har varit att bistå i utvisningen av IS-kvinnor.

Följ ämnen
Nato

Mötena mellan Turkiet och Sverige har intensifierats i takt med att Nato-toppmötet i Madrid närmar sig. I helgen talade statsminister Magdalena Andersson och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i telefon – i dag väntas de träffas fysiskt för fösta gången sedan Nato-blockaden inleddes.

PLUS: Så blir Nordens försvar – om vi går med i Nato

Turkiet har framfört en rad krav för att godkänna Sveriges ansökan till försvarsalliansen. I helgen kokades det ner till en samlad begäran:

– Turkiet väntar sig ett tydligt svenskt och finskt ställningstagande mot den kurdiska gerillaorganisationen PKK samt det syriskt-kurdiska partiet PYD och dess väpnade gren YPG, sa Erdogans rådgivare Ibrahim Kalin enligt det engelskspråkiga turkiska regeringsorganet Daily Sabah.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Avfärdat bilder

Aftonbladet kan via källor med insyn visa att Sverige under förhandlingarna med Turkiet och Nato metodiskt har arbetat med att visa att man tar Turkiets oro för terror från de kurdiska grupperna på allvar. Bland annat har det lyfts fram att:

  • Regeringen tog till det ovanliga draget att gå ut med en uppdaterad utrikesdeklaration för att sända en signal till Turkiet, bland annat om att man öppnar upp för vapenexport. I samma sammanhang nämndes att en ny terrorlagstiftning träder i kraft, den 1 juli.
  • Regeringen har arbetat för att förklara för Turkiet att vissa av landets propåer är bortom vad som är möjligt enligt svensk lag, och i stället har man från svensk sida lagt fram vissa konkreta förslag för att möta Turkiets krav, bland annat på underrättelseområdet.
  • Frågan om svenska kontakter med kurdiska organisationer i norra Syrien har regeringen förklarat med att det handlat om konsulära orsaker, för att kunna flyga ut ett 40-tal barn och ett 20-tal kvinnor från olika läger där det för varje individ krävdes godkännanden från lokala styrande grupperingar.
  • Regeringen har försökt avfärda bilder på påstådda svensktillverkade vapen i norra Syrien som publicerats i medier. Enligt experter som granskat bilderna så är det inte frågan om vapen som tillverkats i Sverige eller skickats från Sverige. Enligt uppgifter ska det handla om en modell av pansarskott AT4 som inte tillverkats i Sverige.
Statsminister Magdalena Andersson under måndagens pressträff med Natochefen Jens Stoltenberg i Bryssel.

Magdalena Andersson hoppfull

Mötet mellan Sverige, Finland och Turkiet äger rum i Madrid i eftermiddag. Statsminister Magdalena Andersson var långt mer hoppfull än tidigare när hon mötte pressen efter ett möte med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i Bryssel i går.

– Tidigare i dag träffades företrädare för Sverige, Finland och Turkiet för nya samtal. Jag hoppas att dialogen kan avslutas inom den närmsta tiden, förhoppningsvis redan innan veckans Natomöte. Det skulle göra det möjligt att gå vidare med våra länders ansökningar, något som skulle vara goda nyheter för Sverige, Finland och Nato, sa hon enligt TT.

Turkiets president Erdogan sa dock i ett uttalande att han kommer att lägga fram dokumentation och bilder under tisdagens möte med Sverige och Finland, för att visa på ländernas hyckleri kring terrorism, skriver nyhetsbyrån AP.