Larmen är en miljardindustri

Svenske vd:n tjänar miljoner

Publicerad 2022-03-24

Verisure drar in miljarder på svenskarnas längtan efter trygghet.

Vd:n Daniel Särefjord hade nästan 14 miljoner i inkomst förra året.

Aftonbladets granskande program 200 sekunder har pratat med tidigare anställda som avslöjar att larmen i många fall inte fungerar.

Verisure är marknadsledande på hemlarm i Sverige. 2020 omsatte företaget över 2,1 miljarder kronor. Rörelseresultatet var 580 miljoner.

Omsättningen – och vinsten – har stadigt ökat sedan 2016 då Verisure Sverige AB omsatte drygt 1,5 miljarder.

2021 firade Verisure sitt goda resultat med ett digitalt evenemang. Framgångsrika franchisetagare sågs hoppa i konfettiregn till tonerna av Van Halen-klassikern ”Jump”.

Verisure firar att de tjänat så mycket pengar 2021.

Larmjätten Verisure var från början ett svenskt företag. Det grundades 1988 som en del av Securitas.

Sedan 2011 ägs Verisure av det amerikanska riskkapitalbolaget Hellman & Friedman, via ett bolag i Luxemburg. Upplägget med flera ägarled i olika länder är vanligt hos riskkapitalbolag som vill undvika skatt.

Fyra miljoner kunder

Förutom i Sverige finns Verisure i dag i flera europeiska länder: Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Norge, Portugal, Spanien och Storbritannien. Verisure har också verksamhet i Argentina, Brasilien, Chile och Peru.

Enligt företagets hemsida finns larmen hos fler än fyra miljoner kunder i världen. ”Det är en mänsklig rättighet att känna sig trygg och säker”, skriver Verisure.

Verisures svenska vd Daniel Särefjord, 39.

Ägarna Hellman & Friedman har sitt huvudkontor i San Francisco. De förvaltar tillgångar värda över 450 miljarder kronor.

Den ene grundaren, Tully Friedman, blev omskriven när han 2021 sålde sitt palatsliknande hem i en exklusiv del av Silicon Valley för över en miljard kronor. Det var då den näst dyraste villan som sålts i USA.

Verisures svenska vd Daniel Särefjord, 39, bor i en villa i välbärgade Djursholm norr om Stockholm.

Senaste taxeringsåret hade han 3,4 miljoner kronor i löneinkomster och 10,5 miljoner kronor i kapitalinkomster.

Daniel Särefjord sitter även i styrelserna för Alert Alarm och Securitas Direct, som ingår i samma företagskonstruktion som Verisure.

Hellman & Friedman har sitt huvudkontor i Salesforce Tower i San Francisco, den högsta skyskrapan på bilden.

200 sekunder är Aftonbladets tv-program för snabba granskningar – som passar utmärkt att titta på i din mobiltelefon.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin, Elmer Rikner och Katarina Norrgrann synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!