Ministrarna varnar: Gängen vill åt dina elpengar

Publicerad 2023-02-21

17 miljarder kronor ska betalas ut i elstöd till svenskarna under den närmaste tiden.

Det är guldläge för de kriminella gängen.

– Det här är en brottslighet som är som är offensiv och fräck. Bedragarna går dit pengar finns, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Den långa väntan är över – nu börjar elstödet betalas ut. På torsdag kommer de första hushållen ha pengarna på kontot.

Samtidigt kommer varningar från högsta ort att se upp för bedragare.

– När det sker en sån här ovanlig sak, att man nu betalar ut 17 miljarder kronor i elstöd direkt till konsumenterna, då finns det en påtagligt högre risk att brottslingar vill utnyttja den situationen. Till exempel genom telefonbedrägerier säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) till Aftonbladet.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) varnar för bedragare – när elstödspengarna kommit.

Stora pengakällan utöver narkotika

Enligt honom råder det ingen tvekan om vilka som ligger bakom bedrägerierna.

– För de kriminella nätverken är bedrägerier, parallellt med narkotika, den stora finansieringskällan. Det sker på ett väldigt organiserat och beräknande sätt. Det är viktigt att uppmärksamma allmänheten på.

I vanliga fall är det äldre personer som utsätts för telefonbedrägerier. Men i fallet med elstödet ser polisen risk att de kriminella riktar in sig på en bredare grupp än vanligt – eftersom det är fastighetsägare generellt som är målgrupp för elstödet.

”Ingen kommer att ringa dig”

Redan för drygt en vecka sedan märkte Försäkringskassan av bedrägeriförsök kopplade till elstödet. Även polisen har gått ut och varnat.

Äldre-och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).

En vanlig varningssignal på ett det är en bedragare i luren är att man får ett oväntat samtal där personen försöker få dig att agera snabbt – exempelvis logga in med bank-id.

– Det här är superviktigt. Ingen kommer att ringa dig, ingen bank eller annan aktör heller. Är man till exempel pensionär, då behöver man inte göra något överhuvudtaget. Pensionsmyndigheten har full koll på att pengarna kommer in på kontot, säger socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).

Skam och skuld

Polisen ser en växande våg av bedrägerier. Förra året ökade antalet anmälda telefonbedrägerier med åttio procent.

Under den närmaste veckan kommer 1,2 miljoner hushåll få ett vykort från polisen med konkreta tips på hur man skyddar sig. Kampanjen riktar sig till personer som är 70 år och äldre.

Huvudregeln är enkel: Lägg på om någon ringer och säger att du ska identifiera dig eller lämna ifrån dig något.

Både Gunnar Strömmer och Anna Tenje tycker att kampanjen är ett mycket bra initiativ.

– Många vittnar om att det här är förknippat med väldigt mycket skam och skuld. Som äldreminister blir jag oerhört berörd av att det många äldre som blir lurade, och sen vågar man inte berätta om det. Man polisanmäler inte, säger Tenje och fortsätter:

– Kan jag sända en signal till drabbade äldre är det just det: känn inte skam och skuld. Polisanmäl.

Ministern erkänner: Vet inte

Till sist: Vad får ni i elstöd?

– Det vet jag inte. Helt uppriktigt. Det ska jag ta reda på. Jag hoppas att även jag får något stöd, men det vet jag faktiskt inte, säger Strömmer.

– Jag är boende i område 4 men har fjärrvärme så vi är inte så hårt drabbade. Jag tror att min man nämnde 5 000, men jag låter det vara osagt. Jag kan inte gå i god för det, säger Tenje.

Följ ämnen i artikeln