Explosion vid byggnad – stora avspärrningar

Publicerad 2023-01-26

Polis och räddningstjänst larmades om en hög smäll i Tullinge under natten mot torsdagen.

– Det har varit en utvändig explosion vid en byggnad i ett industriområde. Det är hål i fasaden, säger Daniel Kaissidis, vakthavande befäl vid räddningstjänsten.

En övervakningskamera i området visar hur två personer klev ur en bil strax innan det small och lämnade en tygväska vid platsen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Det första av flera samtal till 112 kom klockan 01.31 och handlade om en hög smäll i Tullinge i Botkyrka kommun, söder om Stockholm.

På plats konstaterades att en explosion inträffat i en lagerlokal i ett industriområde mellan Tumba och Tullinge. Enligt polisen har ett flera meter brett hål rivits upp i fasaden.

– Det har inte varit nån brand, däremot rök invändigt. Vi fick samtal från personal som var på plats och jobbade, säger Daniel Kaissidis.

Film visar två misstänkta lämna väska

Tre släckbilar och ett 20-tal brandmän skickades att delta i räddningsinsatsen.

– Det blev aldrig någon släckning. Nu har vi kvar en styrka som assisterar polisen, säger Daniel Kaissidis.

Aftonbladets fotograf på plats rapporterar att polisen efter en stund utökade avspärrningen till flera hundra meter:

– De sa att det är för vår säkerhet.

Vid den drabbade fastigheten arbetar ett 20-tal anställda. Via en övervakningskamera kunde en person från personalstyrkan se hur en bil cirkulerat i området strax innan det small.

Övervakningskameran ska även ha visat två personer som gått ur bilen och lämnat en tygväska vid platsen – personerna ska sedan ha vänt sig om och sprungit, enligt uppgifter till Aftonbladet.

De anställda ska då ha evakuerats.

”Rejäl smäll, jag vaknade”

Flera läsare kontaktade Aftonbladet efter larmet.

– Det var en rejäl smäll. Jag vaknade av den, säger en kvinna som bor i Tullinge.

En annan säger att hon vaknade av smällen och sina fönster som skallrade.

– Jag har fortfarande ont i öronen från tryckvågen. Jag tycker att det är jättejobbigt att det kommit så nära , säger kvinnan under onsdagsmorgonen.

Bombtekniker larmade

Polisens bombtekniker kom under den tidiga torsdagsmorgonen fram till industrifastigheten. En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse är inledd.

– Ingen är gripen men det är en pågående insats där vi samlar in information genom förhör och att titta om det finns övervakningsfilm, säger Anna Westberg, presstalesperson vid polisens regionledningscentral.

Enligt polisen är det för tidigt att uttala sig om ett eventuellt samband med senaste tidens skottlossningar och explosioner i Stockholm.

– Det är givetvis något vi kommer att undersöka, säger Anna Westberg.

Ingen person har skadats fysiskt i explosionen, enligt polisen.

Följ ämnen i artikeln