Turkiet: Pål Jonson får inte komma

Upprörs över Paludans koranbränning

Uppdaterad 2023-01-24 | Publicerad 2023-01-21

Försvarsminister Pål Jonson.

Sveriges försvarsminister Pål Jonson får inte komma till Turkiet.

Det planerade besöket nästa vecka är inställt, rapporterar AFP.

– Det har förlorat sin betydelse och mening, säger landets försvarsminister Hulusi Akar.

Planen var att Pål Jonson skulle besöka Ankara nästa vecka efter en inbjudan från sin turkiska ministerkollega.

Men nu dras inbjudan tillbaka, säger den turkiska försvarsministern.

– Just nu har besöket från Sveriges försvarsminister Pål Jonson den 27 januari förlorat sin betydelse och mening, så vi har ställt in besöket, säger försvarsministern Hulusi Akar, enligt nyhetsbyrån AFP.

Paludan.

Ska bränna koran nära ambassaden

Enligt nyhetsbyrån ska orsaken vara att Rasmus Paludan fått tillstånd för nya koranbränningar i närheten av Turkiets ambassad.

Under fredagen kallade Turkiet upp Sveriges ambassadör och enligt källor till Reuters framförde man där ett ”starkt fördömande” av koranbränningen och krävde att demonstrationstillståndet dras tillbaka.

Under lördagen planeras flera demonstrationer i Stockholm.

Den kurdiska organisationen Kurdiska demokratiska samhällscentret ett demonstrationståg i protest mot den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan och det svenska Natomedlemsskapet.

Rasade mot Erdogandocka

I demonstrationståget finns även Rojavakommittéerna som förra veckan hängde upp en docka föreställande Erdogan upp och ner utanför Stadshuset i Stockholm.

Händelsen väckte stor ilska från Turkiet.

”Det här är bevis för att svenska myndigheter inte har tagit de nödvändiga stegen mot terrorism, som de har hävdat på sistone”, skrev Erdogans talesperson Fahrettin Altun på Twitter då.

Den pro-turkiska organisationen Union of European Turkish Democrats  har fått tillstånd att hålla en demonstration utanför turkiska ambassaden, i samband med Paludans demonstration.

Jonson: Flyttade fram mötet

Pål Jonson skriver på Twitter att de två försvarsministrarna kommit överens om att skjuta fram mötet i Ankara.

”Jag hade igår ett möte med min turkiska kollega Hulusi Akar på den amerikanska militärflygbasen Ramstein, Tyskland. Vi kom då fram till att flytta det planerade mötet i Ankara till senare”, skriver han.

Han understryker att relationerna med Turkiet är ”mycket viktiga” för Sverige.

”Vi ser fram emot att fortsätta dialogen om de gemensamma säkerhetsfrågorna vid ett tillfälle lite längre fram”, skriver han.