Malmtåg spårade ur på Malmbanan – igen

Ruben Grive

Publicerad 2024-02-25

Malmbanan har spårat ur igen.

I 65 dagar stod Malmbanan still.

Efter fem dagar spårade banan ur igen.

”Ytterst olyckligt på alla tänkbara sätt, det drabbar väldigt många”, säger Petter Jonsson på Trafikverket.

Under lördagskvällen spårade ett olastat malmtåg ur på Malmbanan. Det innebär att banan står still igen efter knappt fem dagar.

Trafikverket avsynar just nu en sträcka på cirka sex kilometer norr om det tidigare urspårningsområdet i Vassijaure, skriver de i ett pressmeddelande.

– Det vi vet i nuläget är att vi har skador i järnvägsanläggningen på en sträcka mellan Katterjokk och Vassijaure. Alltså inte på den del som vi återställt under de senaste två månaderna, säger Simon Sunna, sektionschef järnväg, Trafikverket.

Under det kommande dygnet kommer Trafikverket jobba intensivt för att bedöma omfattningen av skadorna.

Uppdatering kommer under måndagen

De kommer under måndagseftermiddagen ge en uppdaterad bild av omfattningen, säger Petter Jonsson, presskommunikatör på Trafikverket.

– Det är ytterst olyckligt på alla tänkbara sätt. Det drabbar väldigt många. Vi vet inte än vad som orsakat urspårningen, men försöker just nu bilda oss en uppfattning om hur omfattningen är, säger Petter Jonsson.

– Det vi vet är att vi har slipers, räls och kontaktledning som är skadade, minst en växel är skadad också. Det är sju vagnar som spårat ur, fortsätter Petter Jonsson.

Om den senaste urspårningen kommer att hanteras av Statens Haverikommission är i nuläget inte fastställt, enligt pressmeddelandet.

Följ ämnen i artikeln