Ättikskadade flickan i dag: ”En bestämd tjej med glimten i ögat”

Publicerad 2024-03-05

Den lilla flickan från Eslöv nära dog efter att ha vanvårdats av sina föräldrar.

I dag är hon åtta år, går i förskoleklass, älskar enhörningar och tycker om att cykla omkring med sina kompisar på gården vid sitt nya hem.

– Hon lever ett sådant liv som barn i hennes ålder borde få leva, säger flickans målsägandebiträde Malin Raihle.

På torsdag faller domen mot flickans föräldrar.

De har bland annat åtalats för att synnerligen grovt ha misshandlat dottern och i perioder hållit henne instängd.

Lunds tingsrätt har redan beslutat att den 35-åriga mamman och den 43-åriga pappan är skyldiga till flera av brotten, det som nu ska meddelas är hur långa fängelsestraff de kommer att få.

– Det är väldigt allvarliga brott. Flickan kommer få leva hela sitt liv utan magsäck. För mig finns det inget annat val än att de ska dömas till långa fängelsestraff. Det ska absolut inte vara lägre än 10 års fängelse, gärna över, sa åklagare Ingegerd Jigin den sista dagen i rätten.

I förhör har grannar berättat att man såg syskonen leka på gården, men aldrig flickan.

”Harmonisk och trygg”

Nyheten om den lilla flickan från Eslöv, som kom in till sjukhus med livshotande skador när hon var sex år gammal, har väckt många frågor:

Hur kan föräldrar göra så mot ett barn?

Hur kunde flickan hållas isolerad från samhället under så lång tid utan att något gjordes?

Men även, hur mår flickan idag? 

– Hon mår bra. När jag träffade henne senast upplevde jag henne som harmonisk och trygg i sitt familjehem, säger flickans målsägandebiträde Malin Raihle.

Hon har varit flickans rättsliga ombud i över ett år och sett hur hon gått från en undernärd, svårt skadad och då snart sju år gammal flicka, till den kavata och starka åttaåring hon är i dag.

– Hon är en bestämd tjej med glimten i ögat. Hon har mycket humor och även en stark integritet. Det är väl så hon lyckats ta sig igenom det här, eftersom hon har den starka livsgnistan hon har, säger Malin Raihle.

Föräldrarna misstänks även ha hållit flickan inspärrad i ett rum. Madrassen i rummet var genomdränkt av urin och på väggarna fanns blodfläckar från flickan.

Älskar enhörningar och att cykla

I dag går flickan i förskoleklass. Eftersom hennes föräldrar höll henne borta från skolan missade hon sitt första skolår och får istället ta igen det nu.

Det går bra för henne där, något som hennes lärare under rättegången berättade.

På fritiden tycker hon om att hoppa studsmatta, att cykla omkring med sina vänner i området där hon nu bor, gå på fritidsaktiviteter och att sitta med sin Ipad.

Och så älskar hon enhörningar och allt som har med dem och regnbågar att göra.

Förhoppningen är att hon ska få stanna i det familjehem där hon nu bor och där hon funnit trygghet.

– Familjehemsföräldrarnas ambition är att hon ska växa upp där hos dem. Hon kunde inte ha haft det bättre än i nuvarande familjehem och lever ett sådant liv som ett barn i hennes ålder borde få göra, säger Malin Raihle.

Magsäcken opererades bort

När flickan fördes till sjukhuset natten mot julafton 2022 var hon i mycket dåligt skick. Hon var vanvårdad och undernärd. Hennes kropp var täckt av gamla och nya skador, frakturer som fått självläka och brännskador som hon aldrig fått vård för.

Flickan hade fått i sig ättiksprit som skadat hennes magsäck så illa att den var tvungen att opereras bort.

Hon har fått men för livet, men en operation, där matstrupen kunde kopplas ihop med hennes tunntarm, har gett henne möjligheten att kunna äta mindre portioner mat.

Och enligt Malin Raihle är hon i dag i bra fysiskt skick.

– Hon mår väldigt bra. Det är svårt att säga hur det hade varit om inte allt detta hänt men jag upplever henne som väldigt frisk.

Föräldrarna misstänks ha hållit flickan inlåst i tvättstugan. Där satt hon dagarna igenom i mörkret, fastspänd i en bilbarnstol med smutsiga blöjor på sig.

Saknar sina syskon

Föräldrarna, som hela tiden nekat till att ha skadat flickan alls, har haft som försvar att flickan hade en hjärnskada och ett självskadebeteende. Men de påstående har motbevisats helt under utredningens gång.

– Hon är en helt vanlig liten flicka, en fullt fungerande liten tjej, säger Malin Raihle.

Pratar hon någonsin om det hon utsattes för? 

– Ibland berättar hon för dem hon har förtroende för, det kommer i sjok ibland.

Saknar hon sin familj? 

– Hon har sedan dag ett pratat om att hon saknar sina syskon. Hon uttrycker inte saknad efter sin mamma och pappa på det sättet, men hon pratar om dem ibland.

Domen mot föräldrarna från Eslöv faller på torsdag klockan 11.00.

Paret från Eslöv misstänks ha synnerligen grovt misshandlat sin ena dotter.