Följ nattens valrysare

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-05

Inga amerikanska medier vågade sig på att, en knapp timme efter det att vallokalerna stängt i Ohio, kora någon vinnare i det demokratiska lägret. De siffror som fanns att tillgå visade på alltför små skillnader.

Vid 02.30 har Clinton 62 procent mot Obamas 36, men då var som sagt bara få procent av rösterna räknade. Prognoserna visar också att John McCain har tagit sin väntade jordskredsseger över Mike Huckabee i republikanernas val i Ohio.

Clinton har inför valet haft ett litet övertag i Ohio, och demografiska väljarundersökningar under tisdagen visar att hon haft stort stöd bland de väljargrupper hon varit mest inriktad på att vinna: vita, arbetare, lågutbildade och äldre. Obama å andra sidan stöds av var nionde svart, av två tredjedelar av alla under 30 och drygt häften av alla högskoleutbildade. De första prognoserna tyder dock enligt AP på att han inte lyckats lika väl som han gjort i de senaste delstatsvalen.

Obama leder inledningsvis i Texas

I Texas stängde vissa vallokalerna i primärvalet klockan 02.30. Just efter stängning, när mindre än en procent av rösterna räknats, pekade prognoserna på seger för Obama med 58 procent mot Clintons 31.

Inför att vallokalerna stängdes i Ohio rapporterade CNN om demografiska väljarundersökningar i Texas under dagen. Enligt dem har Clinton högre stöd bland väljare utan universitetsexamen, 56 procent mot Obamas 43. Och bland väljare med en examen är situationen den motsatta; 56 procent stöder Obama och 42 stöder Clinton.

”Obamas kampanj mer renhårig”

55 procent av alla demokratiska väljare i Texas känner större förtroende för Clinton som president i händelse av en internationell kris. 35 procent skulle hellre se att landets öde då låg i barack Obamas händer. Kanske ett resultat av att Clinton annonserat hårt i tv på temat ”Vem vill du ska svara i telefonen i Vita huset om det kommer ett samtal om internationell kris mitt i natten”. Men å andra sidan tycker en majoritet av samma väljare, 53 procent, samtidigt att hon är den som använt mest smutskastande metoder i sina valkampanjsannonser. 36 procent tycker att Obama varit värst.

Obama vann Vermont

llinoissenatorn Barack Obama vann demokraternas primärval i Vermont, den tolfte raka segern i kampen med Hillary Clinton om delstaterna och posten som demokraternas presidentkandidat i USA-valet i november. Men bara 15 delegater står på spel i Vermont som är en av fyra delstater som håller primärval på tisdagen.

John McCain, senater i Arizona, vann som väntat republikanernas primärval i Vermont. Hans enda konkurrent i det egna partiet är den före detta Arkansasguvernören Mike Huckabee. Men denne är inget egentligt hot med mindre än 20 procent av det antal delegater han behöver för att nomineras till partiets presidentkandidat.