Avtal om Cypern klart

Uppdaterad 2013-03-25 | Publicerad 2013-03-24

Presidenten på Twitter: Förhandlingarna lönar sig

KLOCKAN TICKAR Nicos Anastasiades anlände till Bryssel under eftermiddagen för krissamtal med ECB-chefen Mario Draghi, IMF:s Christine Lagarde och Jeroen Dijsselbloem, ordförande för eurozonens finansministrar, om Cyperns ekonomi.

NICOSIA/STOCKHOLM. Sent i natt kom beskedet – Cypern får nödlån från EU.

Efter en tolv timmar lång mangling ska parterna ha enats om ett krispaket på tio miljarder euro.

”Förhandlingarna lönar sig”, twittrade landets president.

Medan demonstranterna försökte påverka regeringen med sina slagord i elfte timmen, avgjordes landets öde i Bryssel där EU:s finansministrar förhandlade för att pressa fram en uppgörelse.

Mötet som skulle ha inletts i går klockan 18 svensk tid sköts upp fyra timmar.

”Förhandlingarna lönar sig”, twittrade president Nicos Anastasiades i natt.

Och vid tvåtiden på natten – efter tolv timmars förhandling – uppgav EU-diplomater att man enats om ett krispaket till Cypern, skriver AP. Cypern ska enligt källorna få ett nödlån värt tio miljarder kronor.

Enligt eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem innebär uppgörelsen bland annat att konton med mer än 100 000 euro på kommer att beskattas för att betala av Bank of Cyprus skulder, skriver TT.

Hur mycket av pengarna som skulle skummas från kontona var i natt oklart, enligt tidigare uppgifter kan det röra sig om runt 40 procent av medlen över 100 000 euro.

Konton med mindre än 100 000 euro kommer inte att beröras, skriver AP.

Alla banker stängdes

Alla banker på Cypern har varit stängda i snart tio dagar. Under gårdagskvällen infördes en maxgräns för landets största bankers uttagsautomater. Taket ligger nu på 100 respektive 120 euro per dag, vilket motsvarar 800-900 kronor.

Uppgörelsen innebär att Cypern måste gå med på att införa en straffskatt för dem som har större summor sparade i landets banker. Annars stoppas alla nödlån från och med tisdag när bankerna ska öppna igen. Då kollapsar Cyperns banksystem och risken är överhängande att landet måste lämna euron.

President Anastasiades visade sin frustration medan mötena avlöste varandra under gårdagen.

– Vill ni tvinga mig att avgå? Om ni vill det, säg det, sa presidenten under ett möte enligt nyhetsbyrån CNA.

Han fortsatte:

– Jag ger er ett förslag, och ni godtar det inte. Jag ger er ett annat och det är samma sak. Vad mer vill ni att jag ska göra?

Demonstranter samlades

Utanför parlamentsbyggnaden i Nicosia hade demonstranter samlats, även om det var relativt glest i leden.

– De flesta cyprioter vet inte vad som händer. Media berättar ingenting. Vi måste titta på utländska tv-kanaler för att få reda på vad politikerna gör upp bakom stängda dörrar, sa en kvinna invirad i Cyperns vita flagga medan utgången ännu var oviss.

Elena Shevsjenko har bott på Cypern i 15 år.

– EU är på väg att döda Cyperns finanssektor som står för 60 procent av landets ekonomi.

Hon drar på sig luvan till munktröjan.

– Jag är upprörd över att landets politiker fattar beslut som visar att de inte längre representerar det cypriotiska folket. Jag har aldrig varit intresserad av politik, men nu känner jag att jag måste engagera mig. För Cyperns skull.

”Tyskland vill förstöra vårt rykte”

I går kväll lokal tid, innan beslutet hade fattats, spärrades gatan framför parlamentet av ifall ledamöterna skulle samlas under natten och morgonen för att i rekordfart fatta de beslut som EU, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden kräver.

För Cyperns del gäller det att få ihop 5,8 miljarder euro. Annars blir det inga EU-pengar.

Studenten Natasha Perdiou tycker att EU behandlar Cypern sämre än andra krisländer bara för att Cyperns ekonomi är så liten att den inte riskerar att stjälpa euron.

– Tyskland vill förstöra Cyperns rykte som finanscentrum så att investerarna ska vända sig till tyska banker i stället, säger hon.