Frågetecken kring Ekeroths flygnota

Publicerad 2015-07-01

När Kent Ekeroth (SD) hälsade på Berth Milton flög han mellan Skåne och Stockholm innan han fortsatte till Mauritius - en flygresa som de svenska skattebetalarna fick stå för, enligt uppgift till Aftonbladet.

Själv förnekar han att han rest för skattebetalarnas pengar.

– Resor från och till bostaden är alltså normal gång, för alla ledamöter, skriver Ekeroth i ett mejl.

Det var i början av året som Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth åkte på semester. Resan gick till ön Mauritius i Indiska oceanen där han hälsade på sin vän Berth Milton. Enligt en källa bodde Ekeroth hemma hos den före detta porrkungen i hans lyxvilla.

Reste till paradisön

Kent Ekeroth flög via Skåne och Stockholm för att sedan fortsätta mot paradisön.

Transferresan som enligt riksdagsförvaltningens ledamotsadministration totalt kostade 2 070 kronor. Resan mellan Skåne och Stockholm kostade 1 207 kronor och returresan 863 kronor.

Enligt uppgifter från Riksdagsförvaltningen, enheten för ledamotsadministration, gick Ekeroths resa "till ett besök i Stockholm".

Fakturan för den resan gick till riksdagen. När Aftonbladet bad honom att kommentera uppgifterna och skriver han att det inte är några konstigheter med att pendla mellan hemorten och riksdagen. Inte ens när syftet är att resa vidare på semester.

– Jag vet inte vilken av alla resor till och från hemmet jag gör årligen som ni syftar på men ni borde veta att jag bor i Lund och Riksdagen står för resor mellan bostad och tjänsteställe för alla ledamöter, vilket givetvis inkluderar mig. Resor från och till bostaden är alltså normal gång, för alla ledamöter, skriver han i ett mejl.

I dag skriver han på Facebook att han inte rest på skattebetalarnas pengar. "Resan som AB syftar på är en resa hem till Skåne":

Enligt Thomas Larue, enhetschef på enheten ledamotsadministration vid Riksdagsförvaltningen, måste det vara frågan om en tjänsteresa för att en riksdagsledamot ska ha rätt att få ersättning för den faktiska resekostnaden. En tjänsteresa definieras som en resa som en ledamot gör inom ramen för sitt uppdrag.

– Har man inget jobbärende då är det ingen tjänsteresa. Och vi ersätter inte privata resor, säger Thomas Larue.

”Jag vet inte”

För att reda ut frågetecknen kring resan skickade Aftonbladet den aktuella reseräkningen, där det tydligt framgår vilken flight som avses, till Kent Ekeroth.

Men Ekeroth har ännu inte återkommit med något svar.

Utöver det skickade vi även tre andra följdfrågor:

1. Så du tycker alltså att svenska skattebetalare ska betala ditt anslutningsflyg när du åker på semester?

2. Varför betalar du inte det flyget själv?

3. Du tycker inte att det är det minsta problematiskt att du som riksdagsledamot och ledamot i skatteutskottet bor hos Sveriges största skattesmitare?

På de tre frågorna svarar Ekeroth kort:

– Som jag skrev tidigare till dig: ”Jag vet inte vilken av alla resor till och från hemmet jag gör årligen som ni syftar på men ni borde veta att jag bor i Lund och Riksdagen står för resor mellan bostad och tjänsteställe för alla ledamöter, vilket givetvis inkluderar mig. Resor från och till bostaden är alltså normal gång, för alla ledamöter.”

Frågan kring den aktuella reseräkningen svarar han emellertid inte på.

Fotnot: Texten är uppdaterad under dagen med Ekeroths kommentarer.