Tapeter i fokus – här är hetaste trenderna 2010

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-02-19

Bostad & Inredning kollar upp vad som gäller på väggarna i år

Tapeter har fått alltmer uppmärksamhet de senaste åren.

Borta är de gamla vanliga småblommig kökstapeterna: nu ska det vara fondväggar, grafiska mönster och stora tryck.

Bostad & Inredning kollade upp vad det egentligen är som gäller 2010.

Tapeter har blivit en av de allra hetaste inredningsdetaljerna och det gäller att hänga med i svängarna: trenderna är många och de växlar snabbt.

Bästa tipset är att byta ofta: Att tapetsera en eller ett par vägar behöver inte bli alltför dyrt, samtidigt som det ändrar karaktären i hel rummet.

Men vad är det egentligen man ska ha på väggarna i år? Se till att var först med hetaste tapettrenderna, vi har kollat med några av marknadens ledande experter vad som gäller.

Lugnare färger

Under några år har starka färger dominerat bland tapeterna. Mycket på grund av jättetrenden med fondväggar. Men 2010 gäller hela rum, och det dämpar färgerna en del.

– I år ser vi lite mer klassiska färger, inte lika starkt neoniga som tidigare. Trenden går mot lite tryggare färger som till exempel grålila, säger Ulrika Höglund.

En ny trend i år är blått. Det var ganska länge sedan vi tapetserade våra väggar blå, men nu kommer färgen tillbaka.

– Jag hörde någon som sa att det kan var inspirerat av succéfilmen Avatar. Kanske har den blå och lila världen i fantasilandet Pandora inspirerat till den blå trenden, funderar Ulrika Höglund.

Gatuslagsmål på väggarna

På Tapetorama, enligt egen utsago Nordens största sajt för tapeter och textilier, presenterar man i år flera nyheter. En av de häftigaste är Timorous Beasties som presenterar lugna klassiska tapeter som vid första anblick inte ser så särskilda ut med sina ljusa mönster – som vid en närmare anblick visar sig vara gängslagsmål i London.

– De sticker verkligen ut med sitt lite subtila uttryck trots de speciella mönstren, säger Andreas Bruzelius Berger på Tapetorama.

Enligt honom gäller också Josef Franks klassiska blommönster fortfarande.

– Det är fortfarande en supertrendig tapet.

Tapetsera barnen på väggen

Personliga tapeter och egen touch är det allra hetaste inom inredning just nu. Så även på tapetfronten.

– Fototapeten kommer starkt nu, säger Ulrika Höglund.

I och med kvaliteten med de nya digitala kamerorna, håller dina foton att förstoras - till och med över hela väggar. Många väljer att tapetsera barnen, sommarstugan eller någon annan vacker bild över en hel vägg.

– Det är inte bara sandstränder med palmer som tapetseras, nu kommer folk med allt möjligt från vykort på Beatles till grafiskt vackra fotografier eller stora akvarell målningar, berättar Ulrika Höglund.

Se till att hålla din inredning uppdaterad - och glöm inte väggarna i vår.

Följ ämnen i artikeln