Unga får lyor i Stockholm

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2000-12-05

Husen är slitna. Men här kan Stockholm få kanonbra ungboende.

Det hävdar ungdomar som i kväll samlas till stort opinionsmöte.

Aftonbladet kan redan nu ge dem dagens glada nyhet: Stans styrande säger ja till nya efterlängtade lyor vid Skarpnäcks gård.

FYRA HUS BYGGS OM. Regina Högfeldt, Miriam Sharifi-Sellén, Hanna Tiensuu, Elsan Pacariz, My Sanna Wiman och Sabina Högfeldt Vinter sitter framför ett av husen som ska byggas om till ungbostäder. De har samlats för att förbereda kvällens opinionsmöte.

- Vi bygger om själva och får en massa fina billiga smålyor, säger tjejerna och killarna i Skarpnäcks ungdomsråd.

Tillsammans med organisationen "Bygg din framtid" har man skrivit till stadens styrande med detta förslag.

- Det finns åtta hus vid Skarpnäcks gård. Vi har just beslutat att fyra av dem byggs om till bostäder, säger Eva Olsson vid gatu- och fastighetskontoret. Det blir både vanligt boende och ungbostäder. Husen ska läggas ut på anbud.

Bostadspris

Om någon byggare ställer upp på ungdomarna kan det bli lika bra som i Årsta, där kooperativet Framtidsloftet redan byggt om två gamla rivningshotade hus till härliga ung-lyor. Så bra att ungdomarna fått 50 000 kronor - Föreningssparbankens stora bostadspris.

- Vill bygga mer på samma sätt men det är så förtvivlat svårt att få tag på bra lokaler, säger arkitekt Reidar Persson, en av eldsjälarna. Husen i Skarpnäck är risiga men alls inte omöjliga. Det var värre i Årsta.

Det behövs förstås massor av ungdomslägenheter i Stockholm. Till studentbostäder finns bidrag. För ungdomar med andra studier, eller vanliga jobb, finns ingenting. Det tycker många är orättvist.

Flera hot

- Visst är det en brist även om man inte ska spela ut olika ungdomsgrupper mot varandra, säger Reidar Persson. Alla behöver ju bo nånstans.

Det finns flera hot mot icke-studenterna. Förslag finns att stadens hotellhem, som drivs av en stiftelse, ska föras över till de kommunala bostadsbolagen. I så fall kan runt tusen ungdomslägenheter försvinna.

I dag hyrs de ut utan besittningsskydd. Tar bostadsföretagen över blir det vanliga hyreskontrakt - inte nödvändigtvis för de unga.

Miljonbidrag - men bara för studentlyor

TILLBAKA till aftonbladet.se/bostad

Lennart Arnstad

Följ ämnen i artikeln