Halvering av besökare i centrala Malmö

Publicerad:
Uppdaterad:
Även om vårvädret lockar ut en del har besökarna i city halverats.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Även om vårvädret lockar ut en del har besökarna i city halverats.

NYHETER

Coronaviruset har slagit hårt mot många branscher.

I Malmö har besökarna i city halverats.

– Det är ungefär hälften så mycket besökare nu jämfört med samma period förra året, säger Pia Sandin, VD för Malmö Citysamverkan.

Coronaviruset har bland annat slagit hårt mot hotellen och restaurangerna i Malmö. Medlemsföreningarna i Malmö Citysamverkan har också rapporterat om omsättningsnedgångar på 50–90 procent.

Men Pia Sandin, VD för Malmö Citysamverkan, menar att en förändring i synsättet nu kan ses hos butikerna.

– Den här absolut första paniken som lamslog en del av företagen upplever jag har lagt sig. Istället jobbar man vidare med en slags envist lugn. Det är lite ”Jag kan bara göra så gott jag kan och vet att jag har en bra affärsidé. Då jobbar jag vidare med det här”, säger Pia Sandin.

Att vädret blivit allt bättre har även medverkat till att allt fler restauranger öppnat upp sina uteserveringar, och på så vis hittat nya sätt att locka kunder.

Tappat 50 procent

Paniken som hunnit lägga sig något hos många butiker i Malmö har märkts av under de senaste veckorna.

– Det är klart att det råder en stor osäkerhet kring vad man behöver göra och vad man kan göra. Det var något vi upplevde när vi var i kontakt med våra medlemmar men den senaste veckan - eller två veckorna till och med - så upplever vi att de kontakterna vi har är mycket, mycket lugnare. Man har funnit sig i situationen och vet vilka stödpaket som finns.

Även om en del butiker nu går något bättre än när coronakrisen först slog till är antalet besökare i citykärnan betydligt färre än för ett år sedan.

– Vi snittar ett tapp på ungefär 50 procent. Jag har stämt av med de nationella kollegorna och det ser ungefär likadant ut i de andra större städerna. Det är klart att ett tapp på 50 procent påverkar verksamheterna jättemycket.

Foto: Malmö Citysamverkan
Pia Sandin

Skedde etappvis

Den kraftiga nedgången började märkas av i början av mars, då besökarna var 20 procent färre än ett år tidigare. Veckan därefter var det 40 procent färre och därefter har det konstant legat kring 50 procent.

– Det har inte blivit värre men nu kommer siffrorna med en veckas eftersläpning. Vi vet inte om nästa vecka kan visa en viss uppgång denna veckan på grund av vädret.

Även om något slut på coronapandemin inte kan skymta, experter och myndigheter befarar fortfarande att läget kommer förvärras i Skåne, har flera butiker och restauranger i Malmö som tidigare varit stängda börjat öppna upp igen.

Balans i kommunikationen

Skönhetssalongen Rosa’s Beauty har meddelat att de öppnar upp den 1 maj medan Babel öppnar sin uteservering till helgen.

Trots besökstappet är Malmö Citysamverkan dock noga med att inte försöka locka folk till centrum - utan pekar istället på andra alternativ som lokala företags webbshoppar eller hemleveranser.

– Vi är medvetna om hur det kan uppfattas om vi uppmanar folk att komma till stan. Vissa kanske tar illa vid sig av ett sådant budskap. Därför försöker vi vara ganska balanserade i vårt budskap.

– Är du frisk och symtomfri är du varmt välkommen, då det nästan är öppet som vanligt, men om du inte vill eller kan så finns det alternativ.

Publicerad:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%