Avslöjar efter 35 år: Så satte han dit spionerna

Lennart Jarvén var mannen bakom kodnamnet ”JAREK”

Uppdaterad 2022-02-07 | Publicerad 2022-01-31

Dubbelagenten Lennart Jarvén idag, på platsen där en av de ”döda” brevlådorna fanns gömd i en vägstolpe. Den gamla stolpen är sedan dess utbytt mot en ny.

Han kallades ”JAREK”, och sågs som en av östblockets mest lovande spioner i jakten på svenska försvarshemligheter.

I själva verket var han en dubbelagent, vars arbete satte en tjeckisk spion i fängelse och fick flera diplomater utvisade.

Fram tills nu har få utanför Säpo vetat vem ”JAREK” var.

Nu berättar Lennart Jarvén, 80, själv om den topphemliga operationen.

Det har kallats för en av Säpos mest framgångsrika operationer någonsin.

Hela historien, som berättas för första gången i den nya boken ”Säpo inifrån”, ger också en fascinerande inblick i hur katt-och-råtta-leken mellan Europas underrättelse- och säkerhetstjänster faktiskt gick till under kalla kriget.

Centralgestalten är den svenske officeren Lennart Jarvén, som för första gången berättar sin historia.

”Säpo inifrån” av Bengt Nylander och Lars Korsell ges ut av Medströms Bokförlag.

På 1980-talet arbetade han med planeringen inför allmän mobilisering på staben för Militärområde Väst (Milo V). Därmed fick han viss inblick i hela Sveriges förberedelser för ett framtida storkrig.

För en potentiell angripare var den kunskapen guld värd.

Från att Sverige beordrade allmän mobilisering, till att förbanden faktiskt samlats och fått ut sin utrustning, skulle det gå några känsliga veckor då en angripare skulle ha ett stort övertag. Om han dessutom kunde veta vilka förband som skulle samlas var och användas i vilken riktning skulle övertaget bli ännu större.

Det var inte lätt för utländsk underrättelsetjänst att få kontakt med en så centralt placerad person som Lennart Jarvén.

Men det fanns en speciell omständighet:

Lennart reste regelbundet bakom Järnridån, närmare bestämt till Tjeckoslovakien.

Tolken var agent

Lennart var galoppjockey på fritiden, svensk amatörchampion vid sju tillfällen och vinnare av tre världscupchampionat. Han bjöds därför in till världscuptävlingar runt om i Europa. Två av tävlingarna gick i Tjeckoslovakien, i Prag och Sluŝovice.

Lennart Jarvén under tiden galoppjockey. Han har fortsatt rida fem dagar i veckan, ända fram till idag, då han är 80 år gammal.

Lennart blev väl mottagen i Tjeckoslovakien, och fick till och med en egen tolk och vägvisare.

Tolken kallade sig George.

Lennart förstod snart att George i själva verket var en agent för den tjeckiska underrättelsetjänsten ZSGŠ.

När en spion ska värvas börjar det alltid relativt oskyldigt.

George berättade att hans son arbetade med en avhandling på sin högskola, och behövde hjälp att hitta några broschyrer som var svåra att få tag på i Tjeckoslovakien. Det gällde ett gyrosystem som försvarskoncernen Saab utvecklat.

Lennart insåg att han var utsatt för ett värningsförsök, och diskuterade med sin fru Birgitta vad han borde göra.

Av en kollega fick han rådet att vända sig till Säpo.

Krister Hansén, före detta chef på Säpo.

Jarvéns kontaktman på Säpo blev Krister Hansén, rotelchef på kontraspionaget, som föreslog att Jarvén skulle spela med, för att se vad tjeckerna var ute efter.

Jarvén gick med på upplägget, även fast han egentligen inte hann. Han jobbade heltid och hade mycket att göra med sina hästar. Men bättre att tjeckerna hade kontakt med honom än med en landsförrädare, resonerade han.

– Jag tyckte att det är bättre att jag som ganska är orädd av mig tar det, än att någon annan fastnar för att han behöver tjäna pengar eller något annat, och sen blir lite byxis och hittar på dumma grejer, säger Lennart Jarvén till Aftonbladet.

– Jag hade ett resonemang med min fru om hur vi skulle hantera det. Hon var lika fosterländsk som mig, och vi är båda två mentalt stabila.

Spelet började

Av Säpo fick han täcknamnet ”Ragnar”. Tjeckerna kallade honom ”JAREK”.

Och nu började spionspelet på allvar.

Jarvén tog aldrig på egen hand fram något material till tjeckerna. Allt sköttes via Krister Hansén.

– Jag gick upp till försvarsstabens säkerhetsavdelning och berättade vad tjeckerna ville veta, och så gjorde de en sån rapport, med hemligstämplar och allt, säger Krister Hansén till Aftonbladet.

De uppgifter som efterfrågades gled sakta närmare gränsen för verkligt spioneri. Att Lennart Jarvén betraktades som agent var aldrig uttalat, allt var underförstått.

När han uppfattades som värvad satte den tjeckiska säkerhets- och underrättelsetjänsten honom i träning. Han fick lära sig dold kommunikation med osynligt bläck och att använda ”döda” brevlådor.

Med sig hem till Skövde fick han en kortvågsradio av märket Grundig. Han fick lära sig att ta emot kodade meddelanden över kortvåg och att memorera kodernas räkneord på tjeckiska.

En miniräknare från Texas Instruments, som i själva verket var en snabbsändare.

Han utrustades även med modern teknik, till exempel en till synes vanlig elektronisk miniräknare, som i själva verket var en snabbsändare. Koden kunde knappas in i miniräknaren i förväg, och skickas iväg blixtsnabbt från luren på en vanlig telefonkiosk.

– Det var unikt. Det var första gången man såg ett modem inbyggt i en miniräknare, säger Krister Hansén.

Gömd under sten

Många detaljer ur Jarvéns tid som dubbelagent låter som hämtade från en billig kioskdeckare – men de var på riktigt.

De ”döda” brevlådor där Jarvén skulle lämna meddelanden var särskilt uppfinningsrika.

Vägskylten där den ”döda” brevlådan var gömd.

En fanns i stolpen till ett vägmärke i närheten av Stenstorp. Under en plugg överst i stolpen satt en behållare, där brev kunde lämnas. Behållaren var specialtillverkad för Sverige – den hade inte passat andra länders vägstolpar.

En annan brevlåda fanns nedgrävd under en stor sten, som fästs vid locket med gångjärn.

Den ”döda” brevlåda som Säpo kunde gräva upp i skogen.

Särskilt intresserade var tjeckerna av uppgifter om Nato.

Ett meddelande innehöll instruktioner om hur Jarvén skulle larma om han fick veta att Nato höjde beredskapen.

Högsta beredskap: Jag kom från min resa omedelbart allt är utmärkt.

Lägre beredskap: Jag kom från min resa omedelbart allt är bra.

Intresse för Norrland

Den 1 december 1985 fick Jarvén ett brev av George, som till synes handlade om problem i stallet.

Det verkliga meddelandet stod på baksidan med osynligt bläck, som framträdde först när pappret värmdes upp.

Platsen i skogen där terrängbrevlådan under stenen var gömd.

I den hemliga skriften begärde avsändaren att få uppgifter om organisationen av den senaste svenska Norrlandsbrigaden, NB 85, och även vilka andra militära styrkor som var avsedda att förstärka övre Norrland i händelse av krig.

För Krister Hansén var det uppenbart att tjeckerna samarbetade med ryska militära underrättelsetjänsten GRU. Tjeckoslovakien hade inget intresse av militära förband i Norrbotten – men det hade Ryssland.

Den information tjeckerna eftersökte blev till sist så hemlig och specifik att det inte gick att fortsätta dubbeloperationen.

Dömdes till fängelse

Istället valde Säpo att slå till.

Man hade sedan tidigare haft span på den hjälpagent, Mirko Klöverberg, som tömt brevlådorna på meddelanden.

Tjeckernas skiss över platsen där terrängbrevlådan var gömd.

Klöverberg greps den 13 augusti 1986 och fördes till Säpos lokaler i Malmö.

– Jag hade gett order om att han skulle gripas så bryskt som möjligt, utan att någon skulle bli anklagad för övervåld. De körde honom ilfart till Malmö, slet av honom kläderna, satte på honom en fångoverall och förde upp honom till Säpo, där jag väntade. Orden bara sprutade ur honom, säger Krister Hansén.

Foto av Mirko Klöverberg kommer från Daniel Běloušeks bok ”Viking, který ztroskotal”.

Klöverberg erkände på stående fot och dömdes senare till fängelse i tre år för förberedelse till spioneri.

Utvisades

Som ett resultat av operationen utvisades i april 1986 ett antal tjeckiska underrättelseofficerare med täckbefattningar, både på ambassaden i Stockholm och det tjeckiska flygbolagets CSA:s kontor.

De utvisade var: förste ambassadsekreteraren Jan Kroupa, handelsattachén Ludvik Vanhara, pressattachén Lubomir Kopaj, militärattachén Jan Sovjak samt direktören för det tjeckiska flygbolaget CSA:s kontor i Stockholm, Pavel Scherel.

Den 26 september 1986 utvisades ytterligare en person vid den tjeckiska ambassaden, Pavel Nemecek, från Sverige för sin inblandning i spioneriärendet.

Lennart Jarvén säger idag att han aldrig var rädd under operationen.

– Jag visste hela tiden att jag hade kunnat stiga av om det känts väldigt obehagligt. Men jag kände mig aldrig hårt pressad från ena eller andra sidan. Jag följde spelreglerna, säger han.

”Inte unik på något sätt”

Sekretessen runt fallet Jarvén har fallit, varför de inblandade nu kan berätta öppet. Tjeckoslovakien har upphört att existera, Tjeckien har öppnat arkiven och den vägen har Jarvéns namn läckt ut.

– Vi röjer aldrig namnet på en motoperatör. Det bär mig fortfarande emot att kalla honom Jarvén, jag har ett annat namn på honom, säger Krister Hansén.

Det finns därmed mängder av hemliga operationer där locket fortfarande är på.

– Den här var inte unik på något sätt, säger Krister Hansén.

– Det var i princip alltid någon sådan här operation på gång. Och det är det väl fortfarande. Det är inget konstigt på något sätt.