Ministerns ord till Aftonbladet: ”Vi skrattar åt Putin”

Uppdaterad 2022-03-22 | Publicerad 2022-03-21

Den ukrainska motståndskraften har förbryllat hela världen.

Nu avslöjar nationen sitt viktigaste vapen mot ryssarna.

– Vi skrattar åt Putin, säger Inna Draganchuk, biträdande minister på försvarsdepartementet.

Följ ämnen
Ukraina

Det är snart en månad sedan de ryska styrkorna korsade gränsen och började bomba ukrainska städer, men än så länge har avancemanget mot huvudstaden Kiev gått trögt.

I en digital intervju med Aftonbladet säger Inna Draganchuk, biträdande minister på det ukrainska försvarsdepartementet, att Vladimir Putin inte alls är så stark som han verkade innan kriget – och att humorn nu blivit ett vapen mot de ryska styrkorna.

– Vi kommer aldrig att bli samma land igen som vi var innan den 24 februari, men det har enat oss och gett oss en nationell identitet, säger hon.

– Ukrainarna tycker att det är något sorgligt över Putin, vi skrattar åt honom. Självklart är det så att våra anhöriga dött och han är en brottsling som ska ställas inför en internationell domstol. Men samtidigt vet vi att det viktigaste vapen vi har skämt och humor om honom personligen och om Ryssland i sin helhet.

Tackar Sverige

Hårda strider pågår fortfarande på många håll i landet, men de senaste dagarna har Ukraina inlett en motoffensiv. Draganchuck säger att omvärldens stöd varit viktigt och hon tackar nu Sverige för de vapen och det bistånd man skänkt.

– Sverige är en av våra närmaste samarbetspartners, och för att vara helt ärlig så är det inte många som bidrar som ni gör. Vi är tacksamma för det fortsatta stödet när det kommer till problem som matbrist, flyktingar och säkerheten i Ukraina, säger hon.

Draganchuk kan inte svara på hur länge kriget kommer att pågå men säger att det inte finns någon tvekan om vilka som kommer att vinna.

– Vi kommer definitivt att vinna. Vi hoppas att vi kan vara fortsatt starka och skydda Ukraina. Vi vet också att de temporärt ockuperade områdena Krim, Donetsk och Luhansk kommer att bli våra igen.

Inna Draganchuk, biträdande minister på det ukrainska försvarsdepartementet.