Pentagon: Ryssland förbereder ny fas i kriget

Uppdaterad 2022-04-12 | Publicerad 2022-04-11

Ryssland förbereder en ny fas i kriget i Ukraina.

Pentagon bekräftar att Vladimir Putin nu skickar hundratals militärfordon till Donbass-regionen.

– Vi förutspår att aktiva strider kommer att inledas i dessa områden inom den närmaste tiden, säger Oleksandr Motuzyanyk, talesperson för det ukrainska försvarsdepartementet.

Efter att de ryska trupperna dragit sig tillbaka från huvudstaden Kiev förbereder sig nu Ukraina på nya strider i de sydöstra delarna av landet. Fredagens satellitbilder visar hur en stor rysk konvoj passerar staden Velykyi Burluk, öster om den större staden Charkiv.

Siktet ska vara inställt på Donbass.

Under måndagen bekräftade det amerikanska försvarsdepartementet att Ryssland har skickat hundratals militärfordon samt artilleri till östra Ukraina.

Satellitbilder visar hur militärkonvojen kör genom staden Velykyi Burluk.

Pentagon varnar för ny fas

Enligt Pentagon förbereder sig Ryssland på en ny stor fas av kriget. USA varnar för att den nya fasen kommer att innebära en mycket bredare offensiv från ryskt håll, skriver The New York Times.

The Guardian rapporterar att den ryska målsättningen är att ”dubbla eller till och med tredubbla” antalet ryska soldater i Donbass.

Enligt vissa tjänstemän inom det amerikanska försvaret och analytiker skulle Ryssland ha flera fördelar vid strider i öst. Strider där skulle bland annat innebära att ryska trupper befinner sig närmare de ryska försörjningslinjerna.

Ryska trupper har flera fördelar

Dessutom kan de nya striderna äga rum i terräng, vilket skulle vara gynnsamma förhållanden för de ryska stridsvagnarna, enligt samma analytiker.

Från ukrainskt håll meddelar man att landet nu förbereder sig på nya attacker i öst.

– Vi förutspår att aktiva strider kommer att inledas i dessa områden inom den närmaste tiden, säger Oleksandr Motuzyanyk, talesperson för det ukrainska försvarsdepartementet enligt Reuters.

I den ockuperade hamnstaden Mariupol i Donbass-regionen stålsätter sig den 36:e marinbrigaden inför ”en sista strid” om kontrollen av staden. I ett inlägg på Facebook säger brigaden att de har försvarat staden utan mat och utan vatten i en månad.

”En sista strid” om Mariupol

”I dag blir förmodligen den sista striden eftersom ammunitionen håller på att ta slut. Det innebär döden för vissa av oss och fångenskap för övriga” skriver brigaden i uttalandet.

Skulle Ryssland lyckas erövra Mariupol har landet skapat en landbro mellan den sedan tidigare annekterade Krimhalvön och Donbass-regionen.

– Det har pratats om att Rysslands plan hela tiden har varit att skapa den här landbron så att man kan förena styrkorna i Krim och i Donbass för att kanske sedan leta sig vidare upp i Ukraina, säger Aftonbladets utrikesreporter Staffan Lindberg i måndagens avsnitt av Krigsrapporten.