”Piloterna ropade aldrig på hjälp”

176 personer dog i flygkraschen i Teheran

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Iranska utredare uppger att piloterna aldrig sände ett utrop på hjälp – men hade börjat vända tillbaka mot flygplatsen.

Planet brann innan det kraschade, enligt den inledande utredningen.

Viss information från svarta lådan ska ha försvunnit.

Klockan 06.12 i går morse lyfte Ukraine International Airlines flygplan från Teheran mot Kiev. Två minuter senare bröts radarkontakten på cirka 2 400 meters höjd. Kort därefter kraschade planet.

Samtliga nio besättningsmedlemmar och 167 passagerare dog. 17 var svenskar, enligt Aftonbladets uppgifter.

Hade vänt tillbaka

Iranska utredare presenterade några slutsatser på torsdagsmorgonen, rapporterar AP. Det ska inte ha mottagits något larmsamtal från planet. Men piloterna hade försökt vända tillbaka mot flygplatsen när planet kraschade.

Utredare uppger också att planet stod i lågor innan det kraschade, vilket också har kunnat ses på bilder. När planet kraschade mot marken skedde en stor explosion, troligtvis på grund av att det var fullastat med bränsle, enligt utredarna.

Planets färdskrivare, som brukar kallas den svarta lådan, hittades i går av räddningsarbetare. Enligt den inledande rapporten har svarta lådan skadats och en del av datan gått förlorad, skriver AP.

1 av 9 | Foto: Ebrahim Noroozi / TT NYHETSBYRÅN
Räddningsarbetare söker på platsen där det ukrainska planet kraschade i Shahedshahr i Iran.

”Ukraina kan vara med”

Vid en haveriutredning brukar tillverkarna av flygplanet och flygmotorerna medverka. Flygplanet är en Boeing 737–800 från amerikanska Boeing, och motorerna är tillverkade av ett amerikanskt-franskt konsortium, skriver The Guardian.

Men Iran proklamerade i går att man inte kommer dela med sig av den svarta lådan. Vare sig till amerikanska myndigheter eller flygplanstillverkaren.

– Den här olyckan kommer utredas av Irans luftfartsmyndighet, men ukrainarna kan också delta, säger Ali Abedzadeh, chef för det iranska luftfartsverket.

Kanada vill utreda

Efter Iran är Kanada det land som förlorade flest medborgare i flygkraschen – 63 personer. Premiärminister Justin Trudeau har uttryckt sin sorg över tragedin och sagt att Kanada vill spela en aktiv roll i haveriutredningen.

– Kanada är ett av en handfull länder med spetskompetens när det gäller den här sortens olyckor och därför har vi mycket att bidra med, säger premiärminister Justin Trudeau.

Justin Trudeau och USA:s president Donald Trump har talats vid och ”diskuterade behovet av en grundlig utredning för att fastställa vad som orsakat kraschen”, står det i ett pressmeddelande från premiärministern.

Har utlöst spekulationer

Iranska myndigheter uppgav tidigt att olyckan orsakats av ett motorhaveri, information som Ukrainas ambassad i Iran också delade. Men ambassaden tillbakavisade senare uttalandet i väntan på undersökning av planets färdskrivare.

Den snabba slutsatsen att ett tekniskt fel orsakat olyckan, samt att flygkraschen skedde bara timmar efter att Iran raketbeskjutit amerikanska baser i Irak, har utlöst spekulationer kring olyckan.

GRAFIK: Paul Wallander
GRAFIK: Paul Wallander

Flygkraschen i Iran – detta har hänt

 • Ett ukrainskt Boeing 737-plan med 176 personer ombord störtade strax efter att det hade lyft från Teherans internationella flygplats, Imam Khomeini.

 • Flygplanet hade destination Kiev i Ukraina men hade knappt hunnit lyfta innan det störtade i närheten av staden Parand. Planet skulle ha lyft klockan 5.15, lokal tid, men avgången sköts upp en timme.

 • Tio svenskar finns bland dödsoffren, enligt flygbolaget och Ukrainas utrikesminister. Men det kan handla om fler, enligt Sveriges utrikesminister Ann Linde.

 • Enligt Aftonbladets uppgifter rör det sig om 17 svenskar.

 • Förutom svenskarna fanns bland annat 82 iranska medborgare, 63 kanadensare, fyra afghaner, tre tyskar och tre britter ombord. Enligt Ukrainas säkerhetsråd dödades elva ukrainska medborgare i kraschen, inklusive de nio besättningsmedlemmarna.

 • Flygbolaget Ukraine International Airlines uppger att planet av modell Boeing 737-800 var byggt 2016 och hade genomgått en säkerhetskontroll utan anmärkningar så sent som den 6 januari.

 • Ukrainas ambassad i Iran uppgav först att kraschen orsakats av ett motorhaveri – och inte på grund av terrorism. Men ambassaden tillbakavisade senare det uttalandet i väntan på besked från undersökningen av de svarta lådorna.

 • Bolaget ställde in alla flyg till Teheran på obestämd tid och ska göra en grundlig utredning av orsaken till kraschen.

 • Vid lunchtid rapporterades att färdskrivarna, de så kallade svarta lådorna, hittats.

 • Flera flygbolag, bland dem Air France, KLM, Lufthansa, Qantas och Japan airlines ställde in sina flygningar över iranskt och irakiskt luftrum.

PODD Flygexperten om Boeingolyckan: konflikten kan försvåra haveriutredningen

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med en flygexpert om olyckan i Iran, och reder ut hur den pågående konflikten kan påverka utredningen.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE