Här brinner planet i luften – sekunder före dödskraschen i Iran

Kraschade två minuter efter start

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Här brinner olycksplanet i luften.

De första filmbilderna från Iran visar hur flammorna lyser upp den mörka himlen – sekunderna senare störtar det nästan fullsatta passagerarplanet i ett eldhav.

Men än så länge återstår många frågetecken om hur olyckan kunde ske.

Ombord på Boeingplanet som kraschade i Teheran morse fanns 176 personer. Samtliga omkom.

Enligt Ukrainas utrikesminister Vadym Prystaiko var tio av offren svenskar. Men enligt uppgift till Aftonbladet kan antalet dödsoffer hemmahörande i Sverige vara sammanlagt 17.

Utrikesdepartementet har jobbat hela dagen med att få klarhet i identiteterna på personerna på passagerarlistorna.

– Ukraina har meddelat att det handlar om tio personer, men det kan vara fler, säger utrikesminister Anne Linde (S) till TT.

1 av 10 | Foto: Ebrahim Noroozi / TT NYHETSBYRÅN
Räddningsarbetare bär bort offren från platsen där det ukrainska planet kraschade i Shahedshahr i Iran.

Började brinna i luften

En reporter som arbetar för brittiska BBC har lagt ut en kort filmsekvens på Twitter från olyckan. Bilderna visar planets sista sekunder i luften.

På filmen syns hur branden på planet lyser med ett fast sken. Plötsligt tycks en explosion ske och direkt efter den går planet ner i marken och kraschar.

Filmbilderna visar hur himlen lyses upp av eldhavet från haveriplatsen, nära Imam Khomeini-flygplatsen som det lyfte ifrån. Planet var sannolikt fulltankat.

Enligt de första uppgifterna från Ukrainas ambassad i Iran misstänktes ett tekniskt fel, ett motorhaveri, vara orsaken till kraschen. Senare under dagen togs de uppgifterna tillbaka och stämplades som ”icke-officiella”. Samtidigt drog ambassaden in uttalandet om att en raketattack eller terrorism var uteslutna. Nu sägs att en haverikommission får klarlägga orsakerna.

Haveri kort efter start

Planet var ett tre år och ett halvt år gammalt Boeing 737- 800, tillhörande Ukraine International Airlines. Data visar, enligt CNN, att det kraschade två minuter efter starten.

Vid en presskonferens i Kiev i dag uppgav flygbolaget att planet genomgick en underhållskontroll så sent som för två dagar sedan, den 6 januari. Och då upptäcktes inga problem.

Den svarta lådan, två till antalet, har hittats och innehållet kan eventuellt ge mer detaljerade förklaringar till olyckan. Men iranska motsvarigheten till Luftfartsverket uppger att de inte kommer att lämna dem till tillverkaren Boeing.

Laddar Live Upplevelse
GRAFIK: Paul Wallander
GRAFIK: Paul Wallander

Flygkraschen i Iran – detta har hänt

 • Ett ukrainskt Boeing 737-plan med 176 personer ombord störtade strax efter att det hade lyft från Teherans internationella flygplats, Imam Khomeini.

 • Flygplanet hade destination Kiev i Ukraina men hade knappt hunnit lyfta innan det störtade i närheten av staden Parand. Planet skulle ha lyft klockan 5.15, lokal tid, men avgången sköts upp en timme.

 • Tio svenskar finns bland dödsoffren, enligt flygbolaget och Ukrainas utrikesminister. Men det kan handla om fler, enligt Sveriges utrikesminister Ann Linde.

 • Enligt Aftonbladets uppgifter rör det sig om 17 svenskar.

 • Förutom svenskarna fanns bland annat 82 iranska medborgare, 63 kanadensare, fyra afghaner, tre tyskar och tre britter ombord. Enligt Ukrainas säkerhetsråd dödades elva ukrainska medborgare i kraschen, inklusive de nio besättningsmedlemmarna.

 • Flygbolaget Ukraine International Airlines uppger att planet av modell Boeing 737-800 Next Generation var byggt 2016 och hade genomgått en säkerhetskontroll utan anmärkningar så sent som den 6 januari.

 • Ukrainas ambassad i Iran uppgav först att kraschen orsakats av ett motorhaveri – och inte på grund av terrorism. Men ambassaden tillbakavisade senare det uttalandet i väntan på besked från undersökningen av de svarta lådorna.

 • Bolaget ställde in alla flyg till Teheran på obestämd tid och ska göra en grundlig utredning av orsaken till kraschen.

 • Vid lunchtid rapporterades att färdskrivarna, de så kallade svarta lådorna, hittats.

 • I förhandeln inför börsöppningen på Wall Street föll Boeingaktien med runt två procent, enligt CNBS.

 • Flera flygbolag, bland dem Air France, KLM, Lufthansa, Quantas och Japan airlines ställde in sina flygningar över iranskt och irakiskt luftrum.

 • Även SAS har ställt in ett flyg till Beirut som skulle ha avgått i eftermiddag på grund av flygkraschen i Iran. I övrigt flyger SAS inte alls i området.

PODD Flygexperten om Boeingolyckan: Konflikten kan försvåra haveriutredningen

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med en flygexpert om olyckan i Iran, och reder ut hur den pågående konflikten kan påverka utredningen.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE