Svenske Sebastian befann sig vid Kramatorsk tågstation

Uppdaterad 2023-01-11 | Publicerad 2022-04-08

Sebastian Lindström, 37, kom till tågstationen i Kramatorsk bara tio minuter efter den dödliga raketattacken.

Han såg hur döda och skadade bars bort på bårar.

– Min kollega såg mellan 25–30 brända kroppar, berättar han för Aftonbladet.

Följ ämnen
Ukraina
Ryssland

Svenske dokumentärfilmaren Sebastian Lindström, 37, har varit på plats i Ukraina i drygt en månad. Han arbetar med en organisation, World central kitchen, som hjälper till att leverera mat till olika delar i landet. Just nu befinner de sig i den östra staden Kramatorsk.

På väg till organisationens lager, bara minuter innan attacken, åkte Sebastian förbi tågstationen med bil. Klockan var då strax efter halv elva på förmiddagen.

– Tre minuter senare hörde vi ett ”dunk, dunk, dunk”, vi trodde först att vår bildäck gått sönder. Vi stannade bilen för att kolla men det var inte våra däck.

Framme vid lagret såg de en rysk robot på väg mot staden, men den sköts ner.

– Då trodde vi att allt var lugnt, att missilerna Ryssland skickat skjutits ner. Men sen fick vi ett telefonsamtal om att tågstationen attackerats.

Sebastian och hans kollega kastade sig in i bilen för att åka till tågstationen tio minuter bort för att se om de kunde hjälpa till.

Döda lastades på bårar

Det första de såg var vraket efter den ryska raketen. Det låg framför tågstationen där cirka 4000 personer befunnit sig för att evakueras bort från staden. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att minst 50 personer tros ha dödats och över 100 har skadats.

– Där var utbrända bilar, brandmän som släckte saker som fortfarande brann. Lite press sprang runt och militärer som hjälpte till. Vi försökte navigera väldigt försiktigt för att inte störa räddningsarbetet.

Trots att Sebastian varit i Ukraina i snart en månad har han förskonats från att se döda människor. Nu lastades skadade och döda bort med bårar. Hans kollega såg mellan 25–30 brända kroppar.

– Det var inte folk som skrek, som man kan tänka sig. Det var ganska tyst och alla bara jobbade på med att göra vad de kunde i situationen. Det var snabbt koordinerat. Man hamnar i chock när sådant här händer.

Såg övergivna resväskor överallt

En person som förgäves försökt ta sig ur sin förstörda bil täcktes över med en presenning. Några lyfte på en bil för att se om någon levde under den. Han såg mängder av resväskor som stod packade och övergivna, berättar Sebastian.

När Aftonbladet pratar med honom befinner han sig i en närbelägen park. I bakgrunden hörs hur fåglarna kvittrar obekymrat.

Sebastian säger att de ännu inte bestämt om de ska lämna Kramatorsk. Han menar att man ännu inte vet om missilen avsiktligt träffat vid tågstationen.

– Men förmodligen ville de radera hela stationen, hade de träffat rakt på hade 4000 varit döda nu.

– Vi försöker göra upp en plan för vad vi ska göra nu. Tågen kommer inte att fortsätta gå, kanske för humanitär hjälp. Men inte för passagerare, de försöker få fram bussar till alla evakuerande. Men hur de ska få fram bussar till 8000, det är omöjligt.

Ryssland nekar till attacken – enligt dem kom robotattacken från ukrainarna själva, skriver Sky News.

Interaktiv grafik: Här skedde attacken

De röda ytorna på kartan nedan visar var rysk militär i dagsläget ockuperar Ukraina. Prickarna visar viktiga händelser. Du kan trycka på båda och få mer information.
SENASTE NYTT guidar dig genom de fem senaste händelserna.