Kvinnligt hormon kan skydda mot svår covid

Petra Weiss/TT

Publicerad 2022-02-15

Det kvinnliga könshormonet östrogen kan ha en skyddande effekt mot covid. Arkivbild.

Det kvinnliga könshormonet östrogen kan ha en viss skyddande effekt mot att bli svårt sjuk och avlida i covid-19, enligt en ny studie vid Umeå universitet.

Upptäckten om den skyddande effekten kan vara en förklaring till varför män i högre grad avlider i covid-19, menar forskarna.

”Resultaten är så pass intressanta att det är motiverat att gå vidare med kliniska studier. Däremot är det absolut olämpligt att själv börja experimentera med tillskott eftersom östrogen också kan ge en rad mer eller mindre svåra biverkningar och bara ska tas i samråd med läkare”, säger Malin Sund, professor vid Umeå universitet och förstaförfattare till studien i ett pressmeddelande.

Lägre dödlighet

I studien deltog nästan 15 000 kvinnor i åldern 50 till 80 år som diagnostiserades med covid mellan 4 februari och 14 september 2020. 2 500 av dem åt sedan tidigare östrogentillskott som behandling vid klimakteriebesvär, 200 åt östrogensänkande läkemedel efter cancerbehandling och en kontrollgrupp åt inga läkemedel kopplat till östrogen alls.

Det visade sig att risken för att avlida i sjukdomen i gruppen som fick östrogentillskott var mindre än hälften jämfört med kontrollgruppen där dödligheten låg på 4,6 procent.

Högst risk för svår sjukdom och dödsfall hade gruppen som fick östrogensänkande behandling, men personerna i den gruppen var både äldre och hade genomgått cancerbehandling vilket i sig ökar riskerna, så orsakssambandet med östrogen kunde inte säkerställas.

Före vaccinet

Eftersom studien genomfördes innan det fanns ett vaccin är det också svårt att säga hur mycket östrogen som minskar riskerna för vaccinerade kvinnor.

Det är redan tidigare känt att män i högre grad blir svårt sjuka och avlider i covid-19. Men en tidigare svensk studie med testosteronsänkande läkemedel kunde inte visa om det beror på testosteronhalterna. Skillnaden i dödlighet mellan könen kan i stället bero på östrogen, något som forskarna ska undersöka vidare.

Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften BMJ Open.

Rättat: I en tidigare version angavs fel universitet i ingressen.