Portugisisk polis: ”Madeleine lever”

Publicerad 2013-10-26

Nyöppnade utredningen i ett kritiskt skede, uppger Daily Star

Familjens McCanns portugisiske advokat uppger att polisen är övertygade om att de kommer hitta försvunna Madeleine vid liv.

Han säger att det var enda skälet till att fallet nu har återöppnats.

Och utredningen ska vara i ett kritiskt skede, uppger Daily Star.

Madeleine McCann försvann från hotellet Ocean Club i semesterorten Praia da Luz den 3 maj 2007, bara några dagar innan hon skulle fylla fyra år.

Redan året efter lades förundersökningen ner av portugisisk polis.

I torsdags öppnade polisen i Portugal återigen utredningen om flickans försvinnande.

Kritiskt skede

Familjens portugisiske advokat Rogerio Alves säger i dag till brittiska Daily Star att utredarna är övertygade om att de kommer att hitta Madeleine vid liv.

Och att det är anledningen till att de nu har återupptagit utredningen.

Enligt tidningen ska den också vara inne i ett kritiskt skede.

Därför kan advokaten inte berätta om vilka nya uppgifter som utreds, alla läckor kan potentiellt i det här skedet kan vara förlamande för utredningen, skriver Daily Star.

Efter ett möte på polishögkvarteret i Lissabon ska en polischef ha sagt att ”sanningen om eran dotters öde ska bli känt” till Madeleines föräldrar Kate och Gerry McCann.

”Välgrundade förväntningar”

Familjens advokat uppger att McCanns har blivit informerade om anledningen till att utredningen har öppnats.

– Det här ger Madeleines föräldrar välgrundade förväntningar, inte bara om att sanningen ska komma fram utan också att det kommer vara möjligt att hitta Madeleine vid liv. Det är det enda syftet med alla ansträngningar som har genomförts, säger Rogerio Alves enligt Daily Star.

Under de senaste två åren har portugisisk polis genomfört en intern revision av utredningen och bevisläget. I den har det framkommit att det inte finns något som tyder på att flickan inte ska vara vid liv.

Något som brittiska utredare tidigare också har sagt.

– Självklart finns chansen att hon är vid liv, sa Scotland Yards huvudutredare Hamish Campbell till The Mirror i våras.

– Det går inte att utesluta.

Friar föräldrarna från misstanke

Enligt familjens advokat har utredningens nya inriktning också helt och hållet rentvått flickans föräldrar från alla misstankar. I det första skedet av den lokala utredningen sågs Kate och Gerry McCann som möjliga ansvariga för Madeleines försvinnande.

Rogerio Alves uppger att nu försöker göra föräldrarna delaktiga i utredningen i Portugal, som ”assisterande privata åklagare”, skriver Daily Star.

Tidningen uppger att det skulle ge familjens advokat möjlighet att själva väcka åtal mot misstänkta.