Tio-årig flicka simmade bunden

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-10-04

Pappan: Hon insisterade på att göra det

Pappan band sin tio-åriga dotter Huang Li till händer och fötter.

Sedan tittade han på medan hon i tre timmar simmade i kallt vatten.

Själv säger han att hon insisterade på att få göra det.

Huang Li, 10, simmade som en delfin, paddlande med sina bundna händer, en cirka tre kilometer lång sträcka på floden Xiang i södra Kina i tisdags, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Enligt hennes pappa Huang Daosheng drömmer dottern om att simma över Engelska kanalen och detta kunde vara ett steg på vägen.

– Hon simmar perfekt och insisterade på att genomföra detta, säger Huang Daosheng.

Kämpar i vattnet

Men på bilderna ses Huang Li blåfrusen och huttrande. Hennes fötter och händer är bundna och hon ser ut att kämpa för att hålla huvudet ovanför vattenytan.

– Det är inte farligt för hon är verkligen bra på att simma och dessutom simmade jag med henne och var i närheten, säger pappan till sitt försvar.

Han tillägger att dottern betyder allt för honom och att han aldrig skulle göra något som skulle äventyra hennes liv.

Engelska kanalen

Flickan som bor i staden Zhangjiajie i provinsen Hunan province, ska enligt pappan ha fått idén efter att ha sett något liknande på tv.

Huang Daosheng är lärare och tränar dottern i simning. Han uppger att familjen inte har råd att anlita en tränare och att han därför gör det själv.

Huang Li började simma när hon var sex år och har enligt pappan som mål att en dag simma över Engelska kanalen.

– Hon frågar mig varje dag "kan jag nå målet?", "Är den Engelska kanalen bred?", "Är vågorna väldigt höga?".

Allvarlig kritik

Inför OS i Peking har intresset för sport växt kraftigt i landet och Huang Lis simning är det andra fallet i Kina på mindre än en månad där ett barns atletiska aktiviteter har dragit till sig medias uppmärksamhet.

Åttaåriga Zhuang Huimin ska ha sprungit 355 mil på 55 dagar, medan hennes pappa följde efter på moped. En språngmarsch som väckte stor kritik internationellt.

Hos Barnombudsmannen kan man inte kommentera det aktuella fallet eller situationen i Kina. Men pressansvariga Ulla Tillgren berättar att de gör vad de kan för att förbättra situationen även för barn i andra länder.

– Vi har ju ett uppdrag i Sverige. Men vi arbetar även internationellt på det sättet att vi utbildar andra länder i barnkonventionen. Vi ger dem kunskap som de sedan kan ta med sig till sina hemländer och applicera det som går. Det handlar om attitydförändringar och konsekvensanalys samt att man arbetar med barnkonventionen, säger Ulla Tillgren som är pressansvarig hos Barnombudsmannen till aftonbladet.se.

Stefan Lindeberg som är ordförande i Sveriges olympiska kommitté avböjer att kommentera fallet.

– Det är svårt att kommentera det och om detta stämmer så handlar mer om en fråga om barnkonventionen och mänskliga rättigheter än om en idrottslig fråga, säger han.