Kvinna misstänks för vargavel

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
De tre vargar som hittades vid husrannsakan var i så dåligt skick att de fick avlivas omedelbart. Arkivbild.
Foto: Paul Kleiven
De tre vargar som hittades vid husrannsakan var i så dåligt skick att de fick avlivas omedelbart. Arkivbild.

En kvinna i södra Finland misstänks för att ha köpt eller importerat tre vargar för avel. Vargarna var, när de hittades av polisen, i så dåligt skick att de avlivades omedelbart.

Den misstänkta kvinnan bor i södra Finland och häktades den 12 januari på sannolika skäl misstänkt för grovt djurskyddsbrott och naturskyddsbrott. Helsingforspolisens särskilda grupp, specialinriktad på brott mot djur, fick tips om kvinnan tidigare i januari, och misstänker att kvinnan har köpt eller importerat vilda vargar för att använda i avel med hundar.

– Två av djuren hölls i en mörk utomhusbastu där det, när husrannsakan genomfördes, inte fanns vare sig mat eller vatten, säger förundersökningsledare, kriminalkommissarie Anne Hietala, till Yle.

Vargarna hittades efter det att polisen gjort husrannsakan på tre platser i södra Finland. Alla tre vargar var i så dåligt skick att de fick avlivas omedelbart.

Två av kvinnans bekanta misstänks för naturskyddsbrott. En av dem misstänks även för djurskyddsbrott. På sin gård hade kvinnan ett stort antal hundar och polisen misstänker att flera av dem kan vara blandning mellan hund och varg.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN