Haddiles advokat skeptisk till uppgifter om mamman

Publicerad 2012-09-27

Haddiles mamma har ännu en gång uttryckt en önskan att återförenas med sin dotter.

Det påstår en man som varit i kontakt med Migrationsverket — samme man som tidigare var misstänkt för att ha misshandlat Haddile.

– Jag ställer mig väldigt skeptisk till den här mannen som påstår att han varit i kontakt med Haddiles mamma, säger Haddiles advokat Carl-Olof Lindberg.

I tisdags blev Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson uppringd av en man som sade sig ha uppgifter om Haddiles mamma. Det är samma man som till att börja med betraktades som Haddiles pappa.

Hade haft kontakt med Haddiles mamma

Med hjälp av en tolk ringde han upp Migrationsverkets presschef. Mannen berättade bland annat att han hade pratat med Haddiles mamma i Algeriet via Skype i måndags kväll, och att mamman då var tillsammans med sina släktingar. Familjen sade att "de vill återförenas" med Haddile, enligt en tjänsteanteckning om samtalet som Migrationsverkets presschef skickat till migrationsdomstolen i Malmö.

Advokaten skeptisk

Socialförvaltningen i Lund — som har ansvaret för Haddile — har efter samtalet till Migrationsverket själva talat med mannen, och bett honom om kontaktuppgifter så att de kan få tala direkt med mamman. Det uppger Inger Fröman, verksamhetschef på socialförvaltningen i Lund, för Aftonbladet.

Haddiles advokat Carl-Olof Lindberg är skeptisk till mannens nya uppgifter:

– Jag ställer mig väldigt skeptisk till den här mannen som påstår att han varit i kontakt med Haddiles mamma.

Varför?

– För att jag har svårt att tro på uppgifterna, säger Lindberg.

Att Lindberg är skeptisk till mannen beror bland annat på att det var han som tog hand om Haddile i Sverige när Haddiles mamma övergav dottern bara 20 dagar gammal. Fyra månader gammal fördes Haddile akut till sjukhus med livshotande hjärnskador. Mannen satt häktad misstänkt för att ha misshandlat flickan, men släpptes.

Funnits en hotbild

Lindberg konstaterar att mannen tidigare uppgett att det finns en hotbild kring Haddiles mamma — att släktingar skulle kunna utsätta henne för hedersrelaterat våld — men att han nu i samtalet med Migrationsverket tog tillbaka den uppgiften:

– Det är väl fint om han säger att det inte finns någon hotbild. Men då får han väl förklara varför han tidigare sagt att det fanns en allvarlig hotbild. Varför ändras den uppgiften nu plötsligt?

Dottern "kunde räkna med att dö om det var sant" att hon var gravid, ska Haddiles morfar ha sagt enligt en tidigare uppgift från mannen.

Ny utredning

Carl-Olof Lindberg konstaterar också — precis som Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik — att om Haddiles mamma kommer till Sverige, så kommer en utredning att göras om hon ska få tillbaka sin LVU-placerade dotter Haddile:

– Det är inget man kan avgöra för att hon sitter på en Skype-bild med hela sin familj, säger Carl-Olof Lindberg.

Migrationsverket hävdar att Haddiles mamma en gång tidigare — i oktober 2011 — hört av sig till Sverige och bett om en återförening med dottern.

Bett om hjälp

Men ett PM från socialförvaltningen i Lund ger en mer osäker bild av vad som verkligen hände. I PM:et framgår att en tjänsteman vid ambassaden kontaktade Haddiles socialsekreterare. Ambassadtjänstemannen uppgav att Haddiles mamma kontaktat Algeriets ambassad och bett ambassaden hjälpa henne att återförenas med dottern. Ambassadtjänstemannen önskade sedan att socialtjänsten skulle skicka flickans födelsebevis.

Socialförvaltningen svarade att de på grund av sekretess inte kunde lämna ut några handlingar, och uppmanade i stället ambassadtjänstemannen att be mamman att själv kontakta socialförvaltningen. Men mamman hörde aldrig av sig.