Haddiles fostermamma: ”Helt ärligt är jag chockad”

Uppdaterad 2012-09-27 | Publicerad 2012-09-26

Haddiles biologiska mamma vill ha sitt barn tillbaka.

Haddiles fostermamma är chockad över de nya uppgifterna.

– Det måste tyda på någon slags brist hos en mamma om man väntar så här länge, säger Malén Liewehr.

Fallet Haddile har tagit en ny vändning.

I går hörde en kvinna av sig till Migrationsverket och påstod att hon varit i kontakt med Haddiles biologiska mamma, uppger Svt Debatt.

Enligt ombudet vill mamman ha tillbaka sin dotter.

Fostermamman är chockad

Haddiles fostermamma Malén Liewehr från Broby har precis fått reda på de nya uppgifterna när Aftonbladet pratar med henne.

– Det är bra om om mamman kommit tillrätta och att hon mår bra. Sedan känns det så klart tråkigt och ledsamt om jag ska bli av med Haddile. Helt ärligt är jag lite chockad.

Migrationsverket har i ett pressmeddelande sagt: "Haddile kommer bo kvar i sitt familjehem under tiden arbetet med att eftersöka föräldrarna pågår."

Hoppas myndigheterna gör sitt jobb

Om de nya uppgifterna stämmer och Haddiles mamma vill ha tillbaka sin dotter så hoppas Malén att myndigheterna gör sitt jobb.

– Man får ju hoppas att socialförvaltningen jobbar utifrån Haddiles bästa och utifrån hon haft en svensk mamma hela sitt liv. De måste tyda på någon slags brist hos en mamma om man väntar så här länge.

Varför tror du att hon hör av sig nu?

–Jag har ingen aning om varför hon inte har hört av sig på så lång tid. Det är ändå bra att hon dyker upp. Om det nu är hon.

Göran Wallén (M), socialnämndens ordförande i Lund, säger att först måste man bekräfta om det verkligen är Haddiles mamma som via ombud hört av sig till Migrationsverket.

Genomföra en utredning

Om uppgifterna stämmer kommer socialförvaltningen att genomföras en utredning för att bedöma den biologiska mammans lämplighet som förälder.

– Då måste man tillsammans med Migrationsverket göra upp någon slags plan om vad som är vettig. Det är en väldigt massa omständigheter, under vilka förhållanden lever det här barnet just nu och så vidare. Det här är ett unikt ärende, säger Göran Wallén.