Pressad Jimmie Åkesson vägrade svara på frågor

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2012-11-18

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson blir allt mer pressad.

På söndagskvällen smet han ut bakvägen från SVT-huset.

Kort därefter stormade han in på sitt partihögkvarter – utan att svara på frågor från journalister.

Veckan som gått har varit blytung för Jimmie Åkesson med skandalfilmer, tunga avhopp och splittring i partiet.

På söndagskvällen ställde partiledaren upp i en intervju i SVT:s "Agenda" - med förbehållet att inga andra medier skulle få närvara i studion.

Vägrade svara

Kvällen blev en uppvisning i tystnad från Jimmie Åkessons sida.

Först vägrade han berätta om partiets tidigare finansministerkandidat Erik Almqvist fortfarande är medlem i partiet.

– Medlemsärenden hanterar inte jag. Nu handlar det om att forma riksdagsgruppen, sa han i "Agenda".

Sedan vägrade han svara på om partiets rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth är välkommen tillbaka till partiet efter den "time-out" han tagit efter skandalfilmerna.

"Stressad situation"

– Vi har haft en väldig stressad situation de senaste dagarna. Nu handlar det om att hitta en rimlig linje när allt lugnat ned sig, sa han.

Åkesson kallade under intervjun den avfilmade trions agerande för "dumt och irrationellt". Men han hävdade ändå att de inte agerat så illa som det ser ut på filmklippen som Expressen publicerat.

– Jag vet inte om han menar det på allvar, sa han om Erik Almqvists rasistiska och sexistiska uttalanden.

– Han upplever en hotfull stämning, sa han om att Kent Ekeroth bland annat filmar när partikamraterna beväpnar sig med järnrör.

Upplever stöd

Trots den senaste veckans turbulens - och rapporter om sprickor i partiet - upplever Åkesson att Sverigedemokraterna har fortsatt stöd bland väljarna.

– Jag upplever inte problemet som så stort. Det kommer alltid finnas individer som har andra värderingar i partiet. Jag upplever fortfarande att vi har ett väldigt starkt stöd, sa han.

Efter programmet lämnade Jimmie Åkesson tv-studion utan att ge några kommentarer. Han fortsatte tillsammans med några medarbetare till Sverigedemokraternas högkvarter på Mynttorget i Stockholm. Där stormade han ut ur en svart säpo-bil - utan att svara på några frågor från journalister.