Statsvetare: Trevande debatt i nytt landskap

Johanna Cederblad/TT

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2019-01-30

Nu eniga i sin kritik mot regeringen?

Ingen hård konflikt visas upp mellan de forna Alliansvännerna, snarare en tävling om vem som står för mest borgerlig politik. Samtidigt får Vänsterpartiet ny luft i sin fria roll som kritiker på vänsterkanten, konstaterar statsvetaren Jonas Hinnfors.

Partiledardebatten visar tydligt att det politiska landskapet har förändrats, tycker Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborg universitet.

– Vi har tre grupper av partier nu, de som är för regeringen, de som är mot den och de som är för avtalet mellan regeringspartierna och C och L. Det ska bli mycket intressant att se hur detta utvecklas, säger han.

Ingen vill smutskasta Alliansen

Han beskriver debatten som lite trevande, och att försiktigheten i angreppen antagligen är ganska väl övervägda. Från flera håll.

– Man såg inga spår av Alliansen i dag, det gjordes inga försök att blåsa liv i den.

Fast varken M och KD eller C och L trampade ned skärvorna av den spruckna Alliansen i smutsen – kanske vill de hålla en liten öppning för att samarbeta igen.

– Det var intressant att Ebba Busch Thor tog replik på Annie Lööf, och att Annie Lööf markerade då. Men det var inte så kraftfull kritik.

Borgerlig tävling

Nu blir det lite av en tävling om vem som är mest borgerlig mellan Moderater och Kristdemokrater å ena sidan, och Centern och Liberalerna å den andra, tycker han.

– C och L kan visa upp avtalet och säga att de får igenom borgerlig sakpolitik, medan M och KD hävdar att de är de riktiga borgarna.

Jimmie Åkesson (SD) försökte fånga in Moderaterna och Kristdemokraterna i ett högerkonservativt block, men det gillades inte.

– Ebba Busch Thor nappade inte på det initiativet, hon markerade att KD är kristdemokratiskt. Men Jimmie Åkesson vill fånga in dem i ett högerkonservativt stråk som de känner behov av att fjärma sig ifrån.

Ljumt avståndstagande

Samtidigt var Moderaterna och Kristdemokraterna lite ljumma i sitt avståndstagande mot SD, tycker han.

– Ännu vill de inte visa tydligt att de gör gemensam sak med SD. Däremot tog de inte replik mot Jimmie Åkesson.

Sammantaget visar debatten på ett nytt läge i politiken, där konfliktlinjerna inte är helt tydliga. S, MP, C och L sitter ihop sakpolitiskt, och då blir det inte mycket till opposition. Kanske, kanske kan Alliansen få nytt liv någon gång i framtiden, och då vill ingen markera alltför hårt mot gamla vänner. Lojaliteterna är helt enkelt trevande, tycker Jonas Hinnfors.

Frihet på vänsterkanten

Den som däremot fått en helt ny frihet i det politiska landskapet är Jonas Sjöstedt, tycker han.

– Han behöver inte hålla tillbaka, han kan vara hård i sin kritik mot regeringen, och han var det också i debatten i debatten. Han tog ut svängarna ordentligt.

För Socialdemokraterna blir det lite knepigt med den kritiken, konstaterar han. Löfven måste försöka vänja sig vid den alldels nya dynamiken, då V inte längre är ett stödparti som förr, i och med avtalet med C och L.

– Jonas Sjöstedt fick inte så mycket tillbaka från Stefan Löfven. Det är inte alldeles lätt för Löfven att värja sig, han talade mycket om helhet och att ta ansvar i stället för att säga något specifikt. Han vet inte hur hårt han ska slå mot V, säger Jonas Hinnfors.