EU-parlamentarikern Fredrick Federley upptaxeras för EU-lön

Publicerad 2015-06-02

Centertoppen upptaxeras med över 400 000 kronor

Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley upptaxeras för lönen som han fått från Europaparlamentet.

Skatteverket slår fast att han ska skatta för de nästan 438 000 kronor som han fått i ersättning – men det har 37-åringen redan gjort.

– Jag ska få tillbaka 20 000 kronor nästa vecka, säger han.

Sedan EU-valet i maj förra året är det Fredrick Federley som sitter i EU-parlamentet för Centerpartiets räkning. Under 2014 tjänade 37-åringen 437 767 kronor på sitt uppdrag i Europaparlamentet.

Nu har Skatteverket fastslagit att Federley ska skatta för EU-inkomsterna. Hans fastställda förvärvsinkomst för 2014 blir 901 600 kronor.

Får tillbaka 20 000

Det har dock EU-parlamentarikern redan tagit höjd för.

– Jag har betalat in 20 000 kronor i månaden på mitt skattekonto sedan jag blev EU-parlamentariker. Det såg ut som att jag slutat jobba i juli förra året, men det stämde ju såklart inte. Vi parlamentariker får föra över vår egen skatt, säger Fredrick Federley till Aftonbladet.

Det innebär att han kan se fram emot skatteåterbäring, trots upptaxeringen.

– Jag ska få tillbaka 20 000 kronor nästa vecka eftersom jag har betalat in för mycket.

Dessutom har Fredrick Federley betalat drygt 96 000 kronor i så kallad unionsskatt. Den summan har Skatteverket gjort avräkning för när upptaxeringen räknats ut.

Svensson fick skattesmäll

I sitt beslut skriver Skatteverket att de svenska EU-parlamentarikernas inkomster ska beskattas i Sverige. Men trots det dras det inte automatiskt någon svensk skatt på ersättningen från parlamentet.

2011 uppmärksammades att dåvarande KD-parlamentarikern Alf Svensson fick skatta 30 000 kronor i månaden i efterhand på sin EU-lön. Men Fredrick Federley har alltså betalat in skatten i förväg.

– Jag kan tycka att det är lite märkligt att det inte sker per automatik, eftersom det gör det för alla andra anställda. Men det är inte hela världen. Jag gör inga andra avdrag så det är inte något stort projekt för mig, säger han.

Följ ämnen i artikeln