Svenskar inlåsta efter skolskjutning i Texas

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-28

Polisen letar efter ytterligare en man med vapen

En man med automatvapen avlossade flera skott på ett universitet i Texas och sköt sedan sig själv.

Flera svenska elever fick sitta inlåsta på skolan samtidigt som polisen letade efter ytterligare en misstänkt gärningsman.

– Det var väldigt uppjagad stämning, säger Carl-Eric Toresson, 26, som fick gömma sig i en källare på universitetet.

Det var vid 15-tiden i dag svensk tid som en man med automatvapen tog sig in i skolbiblioteket på universitetet i Austin i delstaten Texas. Där inne öppnade han sedan eld, skriver AP.

Ingen kom till skada.

– Till slut sköt mannen sig själv, han är avliden, säger universitetspolisen Rhonda Weldon till AP.

Letade efter en till

Polisen letade länge efter ytterligare en man som man misstänkte kunde ha vapen på sig på universitetsområdet. Studenter uppmanades att låsa dörrar och inte lämna byggnaden. Bland de inlåsta studenterna fanns ett flertal svenskar. Carl-Eric Toresson, utbytesstudent från Stockholm, är en av dem.

– Jag skulle ha föreläsning på skolan när jag såg alla polisbilar. Eftersom min flickvän befann sig inne på campus bestämde jag mig för att försöka gå in och ta mig till henne. Men i stället blev jag inskuffad av polisen och fick gömma mig i en källare, berättar han.

Vid 19-tiden svensk tid fick han komma ut ur byggnaden. Kort därefter konstaterade polisen att det inte fanns någon andreskytt, uppger ABC news.

– Det var uppjagad stämning där inne. Det var obehagligt att veta att en till skytt kan befinna sig några hundra meter bort. Men folk har lugnat ned sig ju mer information vi har fått, säger Carl-Eric Toresson.

Poliser överallt

Hans vän Erik Segerborg, 24, från Stockholm stod utanför skolan och berättade för Aftonbladet:

– Man hör sirener hela tiden, helikoptrar flyger över skolan och det är poliser med automatvapen överallt. Insatsstyrkan går från byggnad till byggnad och letar efter den andre gärningsmannen.

I vanliga fall har han lektioner i byggnaden precis bredvid där skottlossningen inträffade.

Universitetet i Austin är ett av USA:s största med nästan 50 000 elever.