Mr Universums larm efter dopingrapport: ”Dopade sönder mig”

Publicerad 2024-06-18 10.11

En ny rapport från organisationen CAN visar att 8 000 personer använde dopingpreparat i Sverige under 2023.

Men enligt polisen finns det ett enormt mörkertal. 

– Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta när jag ser siffrorna, säger Johan Ekström, kriminalinspektör på polisens spaningssektion.

Mats Kardell, 64, blev tvåa i en Mr. Universum-tävling på 80-talet, helt utan dopingens hjälp. Men efter att han erbjöds dopingpreparat byggde han upp sin kropp med hjälp av anabola steroider.

Han är förvånad över den nya uppgifterna att 8 000 svenskar dopade sig 2023.

– Det måste vara hur många som helst. Det låter verkligen lite, säger han.

Mats Kardell, 64, på gymmet.

Polisens larm

Polisen har också en annan bild av användandet av doping än vad som framkommer i rapporten som publicerades 17 juni. Myndigheten menar att mörkertalet är stort.

– Vi stoppar försändelser hela tiden och det är hela tiden nya personer och jag har listor på flera tusen användare som bara har köpt senaste månaden, säger Johan Ekström, Kriminalinspektör på polisens spaningssektion.

Sedan november 2023 har polisen utökade befogenheter. Posten kan larma om de får paket eller brev som de misstänker kan vara droger eller dopingpreparat.

Sedan dess har de sett resultat.

– Man får inte inneha, sälja eller bruka. Men det inte inte straffbart att beställa, vilket är helt vansinnigt.

Hur enkelt är det att få tag på dopingpreparat skulle du säga?

– Det är väldigt lätt. Det finns jättemånga sidor. Du bara kan googla på och beställa. Sen finns det på Darknet också.

Johan Ekström, kriminalinspektör,  på polisens spaningssektion.
I tävlingen Mr. Universum 1988 tog Mats Kardell silver.

Mr. Universums kropp är förstörd

Mats Kardell har tagit fyra SM-guld i bodybuildning, men dopingen har förstört mycket. Tidigt fick han problem med impotens, panikångest och hans kropp har tagit stryk.

Han gick dessutom in i missbruk med alkohol och knark. Det blev skilsmässa och han har väldigt lite kontakt med sina barn.

– Ja, min kropp har ju fallit ihop som ett korthus här nu på slutet. Jag skulle aldrig gått den här vägen, det var inte värt det, säger Mats.

För många av dem han tävlade med, mellan 1980 till 1994, gick det illa. Många är döda nu.

Mats Kardell 1988. När han var dopad.

Ljög för nära och kära

Mats Kardell reste jorden runt och tävlade under 80-talet. Mr Universum i Las Vegas, Göteborg, Tokyo och Brisbane. Han träffade kändisar. Hulk Hogan, Carl Weathers, som spelade Apollo Creed i Rockyfilmerna, Danny Trejo och andra 80-talsprofiler. I början av 80-talet öppnade han ett gym i Mjölby tillsammans med profilen ”Hoa-Hoa” Dahlgren. Men lögnen, att nå framgång genom att fuska, var tung att bära.

– Ja, men alltså belastningen vart ju liksom oket av ljug. Både till mina föräldrar och mina syskon och folk runt omkring mig. Att ljuga för sina nära och kära blir ju rätt jobbigt till slut.

Mats Kardell på gymmet.

Livstiddömda har tackat

Mats Kardell har pratat med unga i skolorna om riskerna med doping och att det går att bygga sin kropp på naturligt sätt. I skolan har han fått höra hur enkelt det är att beställa hem preparat på nätet.

– De som har haft dålig självkänsla kan vara nöjda när de hittar doping och får lite muskler och det stärker dem för stunden. Men man ska passa sig för de här konsekvenserna kommer långt senare sen, säger han.

Han har också haft fyra föreläsningar för livstidsdömda på Kumlabunkern där han berättade om sina dopingproblem, om psykoser och att vara bostadslös.

– De intagna var lite avvaktande först. Men efteråt, när de kände igen sig i berättelsen, då kom de fram och tog i hand och tackar.

Vad var känslan för dig då?

– Ja, men det är klart att man blir varm i kroppen när man når folk, säger Mats.

ANNONS