Erbjuder hittelön – för lägenhet

Publicerad 2016-04-04

Johanna Frid bor tillsammans med sin sambo och fem barn i en trerumslägenhet i Umeå som nu när barnen börjar bli större har blivit lite väl trång för familjen. Därför försöker de nu byta sin lägenhet. Och erbjuder 10 000 kronor i hittelön.

– Jag vill lösa situationen för min familj och därför tänkte jag att vi kunde ta i med 10 000 kronor, berättar Johanna.

Annonsen togs dock bort från lägenhetsbytessidan på Facebook där hon lagt upp den med motiveringen att pengarna ansågs vara en muta.

Men Johanna har inte gjort något olagligt.

– Nej, att erbjuda hittelön är inte olagligt, förklarar Niclas Sundell som är jurist på Hyresgästföreningen region Norrland.

Johanna funderade själv över om det var okej att erbjuda pengar och kollade först med Hyresgästföreningen om det var lagligt.

– Men visst är det dåligt att man ska behöva göra något sådant även om man inte bryter mot lagen, jag förstår att folk blir irriterade, berättar Johanna.

Johanna har stått åtta år i bostadskön men har inget hopp om att hitta en lägenhet via kön. Och trots att familjen erbjudit hittelön har de ännu inte fått något napp på sin annons.

I Aftonbladet Morgon förklarar juristen Niclas Sundell mer om vilka regler som gäller vid lägenhetsbyte och vad som kan göra att du riskerar att förlora ditt kontrakt.

Följ ämnen i artikeln